Απορρίμματα: Πρόταση 4,2 εκατ. € για διαλογή στην πηγή

dimotiko symvoulio Spartis (2)

dimotiko symvoulio Spartis (2)

Με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων καταπιάστηκε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης.

Όπως έγινε ξεκάθαρο από το δήμαρχο και σύσσωμο το ΔΣ, ο δήμος Σπάρτης δεν θα δεχθεί επ’ ουδενί την επιβολή προστίμων εις βάρος του, καθώς η αρμοδιότητα της διαχείρισης εδώ και χρόνια ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από τη συζήτηση προέκυψε πως το Σώμα αγνοεί τους όρους της περιβόητης σύμβασης της Περιφέρειας με την ανάδοχο εταιρεία, έγινε λόγος για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης πάνω σε ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας όπως η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και το κόστος ανά τόνο, ενώ κατέστη σαφές πως ο δήμος Σπάρτης δεν προτίθεται να συναινέσει σε λύσεις ασύμφορες για τους πολίτες.

Αντίθετα υπήρξε εισήγηση-έκθεση από τον δημοτικό σύμβουλο της Argyropoulos Stavrosπλειοψηφίας κ. Σταύρο Αργυρόπουλο για την υιοθέτηση και καθιέρωση ενός συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην καθολική διαλογή στην πηγή. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πολίτες είναι εκείνοι που θα προδιαλέγουν οργανικά υπολείμματα, χαρτί, πλαστικά, γυαλί και μέταλλο. Η πρόταση στηρίζεται στη θέση ότι το 80% των απορριμμάτων αποτελούν χρήσιμα υλικά (πόρους) αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Με το σύστημα αυτό, για το οποίο ο δήμος έχει ζητήσει χρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το πρόβλημα της διαχείρισης, με μείωση του κόστους για τους πολίτες και οικολογικά οφέλη. Στο κόστος περιλαμβάνονται τα μηχανήματα και ένα σύστημα αποκομιδής του οργανικού με κάδους.

Ο κ. Βαλιώτης εξήγησε ότι η εν λόγω ενίσχυση αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ σημείωσε την ανάγκη κατασκευής μονάδας ΚΔΑΥ (Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) εντός των ορίων του δήμου, αφού σήμερα το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανέρχεται σε 180.00 ευρώ χωρίς ουσιαστικό όφελος για το δήμο. Σημείωσε επίσης ο δήμαρχος πως τα τέλη θα αυξηθούν μόνο σε εκείνους που πραγματικά ρυπαίνουν (εννοώντας κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών) και όχι για την πλειονότητα των πολιτών. Ως προς την αποκατάσταση του παράνομου ΧΑΔΑ Αφυσσού ανέφερε πως θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, βάσει της μελέτης των 6 εκατ. ευρώ που έχει υποβληθεί.

Σύσσωμο το ΔΣ φάνηκε κατ’ αρχήν θετικό στην πρόταση. Ο κ. Αργειτάκος δήλωσε πως παρά τις όποιες επιφυλάξεις θα υπερψηφίσει, ενώ υπογράμμισε πως ο δήμος Καλαμάτας εφαρμόζει ανάλογη διαδικασία, ωστόσο εκεί υπήρχαν από χρόνια οι εγκαταστάσεις.

Ο κ. Αλεξάκος εκτίμησε πως η πρόταση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό και πως είναι θέμα κουλτούρας αυτός ο τύπος διαχείρισης.

Ο κ. Κουμουνδούρος ζήτησε από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ) «να πάρει θέση και να μην χειροκροτεί τον περιφερειάρχη και την αποτυχημένη συνταγή της ΤΕΡΝΑ», ενώ σημείωσε πως η συνεχώς βελτιούμενη τεχνολογία θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον τομέα των απορριμμάτων. Δήλωσε πως η παράταξή του αποδέχεται κάθε δίκαιη, βιώσιμη και οικολογική λύση, έθεσε πάντως συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ξεκαθάρισε πως αν στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου παρατηρηθούν παρεκτροπές, ο συνδυασμός του θα αναθεωρήσει.

Koumoundouros - Leventakis

Τέλος, ο κ. Λεβεντάκης διατύπωσε επιφυλάξεις για το κόστος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, καθώς έκρινε ότι στην ανωτέρω εισήγηση δεν προσδιορίζεται ξεκάθαρα η οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον προέτρεψε το Σώμα να επιδείξει σθεναρή στάση απέναντι στην Περιφέρεια, ζητώντας να μην υπογραφεί η σύμβαση σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να διευκρινιστεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανά έτος και να επιδοθούν από την Περιφέρεια όλα τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει το κόστος ανά τόνο, καθώς και τυχόν ρήτρες που υπάρχουν.