Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου καταγγέλλει ότι πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η Μάνη είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένη και απειλείται με νέες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, ενώ δεν κηρύχτηκε καν πυρόπληκτη περιοχή. Όπως αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της, στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν από κοινού να βάλουν σε ψηφοφορία πρότασή της για στήριξη στις πυρόπληκτες περιοχές της Μάνης. Ακολούθως παρατίθεται η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, περιφερειακού συμβούλου Βαγγέλη Γούργαρη, για το θέμα:

“Βλέποντας το θέμα στην πρόσκληση για συνεδρίαση του ΠΕΣΥ είπαμε έστω και αργά έρχονται κάποια μέτρα και κονδύλια για τη Μάνη, για τις καταστροφές που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Βλέποντας όμως την εισήγηση, διαπιστώνουμε ότι, από τα 4,3 εκατ. ευρώ που είναι η πρόταση, για τη Μάνη προβλέπεται ένα μεγάλο μηδενικό.

Μπήκε ο χειμώνας και οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν (Κότρωνας, Σκουτάρι, Φλομοχώρι κ.ά.) είναι στο έλεος των έντονων βροχοπτώσεων με απρόσμενες συνέπειες. Ήδη οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο τοπικό οδικό δίκτυο σύνδεσης των χωριών.

Μετά από τόσους μήνες οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί από τα χαλάσματα της οργής της φωτιάς και δεν μπορούν οι κάτοικοι να πάνε ούτε στα χωράφια τους να εκριζώσουν ή να κλαδέψουν τα καμένα ελαιόδεντρά τους.

Ιδιαίτερα στα χωριά και τους οικισμούς που η πυρκαγιά εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη καταστροφή (Κότρωνα, Σκουτάρι), η εγκατάλειψη είναι προκλητική και απάνθρωπη.

Θα μου πείτε ζητώ πολλά. Εδώ η πληγείσα περιοχή πέντε μήνες μετά δεν έχει κηρυχτεί πυρόπληκτη. Δεν έχει γίνει κανένα, έστω προσωρινό, αντιπλημμυρικό έργο πρόληψης, για να μην γίνουν καταστροφές από πλημμύρες.

Βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των έργων που προτείνονται είναι στο δήμο Ευρώτα. Είναι ένα δωράκι στο δήμαρχο πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, για τις υπηρεσίες που προσέφερε για να παρθεί η απόφαση για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το γεγονός ότι τώρα παραιτείται από το δήμο δεν αλλάζει την ουσία, η βρώμικη δουλειά έγινε.

Προτείνω σήμερα να πάρουμε απόφαση τροποποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και διάθεσης τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων στη Μάνη, διεκδικώντας και ανάλογα κονδύλια από την κυβέρνηση για να δοθεί οικονομικό βοήθημα στους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν απώλεια εισοδήματος, να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές, άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και τη φύτευση νέων.

Αν δεν συμφωνήσει ο εισηγητής να συμπληρωθεί η πρόταση, να μπει κ. πρόεδρε στην κρίση του σώματος, να μπει σε ψηφοφορία”.