Αποστολή ύποπτων πακέτων με σπόρους σε ιδιώτες

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι παραλήπτες ιδιωτικών ταχυδρομικών πακέτων τα οποία περιέχουν μικροποσοτήτες σπόρων από τρίτες χώρες ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία, χωρίς να έχει προηγηθεί παραγγελία.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Κάτω χώρες), στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στις ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι “ύποπτοι” σπόροι αποστέλλονται αυτόκλητα στους ιδιώτες, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Η υπηρεσία ζητά οι σπόροι να παραδίδονται χωρίς καμία καθυστέρηση μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους, στο Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος οι ιδιώτες που λαμβάνουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News