Αποστόλου από την Τρίπολη: “Πληρωμές 120 εκατ. € για Leader, ΟΠΑΑΧ, μεταποίηση, σχέδια βελτίωσης του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης”

Πέντε και πλέον ώρες κράτησε ο διάλογος με εκατοντάδες αγρότες και τους φορείς τους στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Τρίπολη, με κύριο θέμα τις ευκαιρίες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Στην ημερίδα μίλησαν ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξέφρασε την πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, ανακοινώνοντας ότι οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου, θα πληρωθούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν τα έργα “γέφυρα” από το προηγούμενο ΠΑΑ που αφορούν προγράμματα όπως Leader, ΟΠΑΑΧ, ενίσχυση μεταποίησης (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.ά.), σχέδια βελτίωσης κλπ. Τα 18 εκατ. ευρώ από αυτά αφορούν στην Πελοπόννησο.

Όσον αφορά στην αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του υπουργείου με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για να υπάρξει τροποποίηση της εγκυκλίου περί πρόχειρων εγκαταστάσεων και να διευκολυνθεί/απλοποιηθεί η αδειοδότηση με μείωση της γραφειοκρατίας. Πριν τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για το Σεπτέμβριο, όπως είπε, θα έχει προχωρήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

imerida

Η ημερίδα στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια εκείνης των Ιωαννίνων και εντάσσεται στις εκδηλώσεις διαβούλευσης και διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο.