Αποχώρησαν με προορισμό το άγνωστο οι πρόσφυγες της Σπάρτης

Έφυγαν ξημερώματα Παρασκευής οι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν από την Τετάρτη το βράδυ στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης. Τα ογδόντα περίπου άτομα (στην πλειοψηφία τους παιδιά) έμειναν άστεγα τη Δευτέρα 1/3, καθώς έληξε η σύμβαση φιλοξενίας τους σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο δήμος Σπάρτης ανακοίνωσε τότε πως θα καλύψει τα έξοδα ώστε να παραμείνουν στο ξενοδοχείο για δύο-τρεις μέρες ακόμη. Την Τετάρτη το μεσημέρι, ωστόσο, τούς ζητήθηκε αιφνιδιαστικά να εγκαταλείψουν το χώρο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αποφασίστηκε η φιλοξενία τους στο χώρο του γυμναστηρίου, όπου και μεταφέρθηκαν προσωρινά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των εγγράφων τους.

Λίγο μετά τις εννέα χθες το βράδυ ο δήμαρχος Σπάρτης επισκέφτηκε το κλειστό γυμναστήριο και τους ενημέρωσε πως σήμερα τα ξημερώματα θα αναχωρούσαν όλοι με λεωφορεία για την Αθήνα. Το πρώτο λεωφορείο έφυγε στις 4.30′ το πρωί και το επόμενο στις 6.35′. Σε ερώτηση προς τον δήμαρχο αν πρόκειται να επιστρέψουν η απάντηση ήταν πως “δεν πρόκειται να γυρίσουν. Έφυγαν και είναι πλέον θέμα δικό τους -του καθενός ξεχωριστά- και των κυβερνητικών αρχών τα επόμενα βήματά τους”.

Έντονη ανησυχία προκαλεί εντούτοις που θα καταλήξουν οι άνθρωποι αυτοί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης των εγγράφων του, καθώς τις τελευταίες ημέρες -μετά την λήξη του προγράμματος “Filoxenia”- οικογένειες προσφύγων βρέθηκαν άστεγες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας.