Απόφαση του Δήμου Μονεμβασίας για τον καταρροϊκό πυρετό

provata

provata

Το δημοτικό συμβούλιο Μονεμβασίας, στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου, ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους του δήμου οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό.

Εδώ και έξι μήνες, οι κτηνοτρόφοι του δήμου Μονεμβασίας, όπως και όλης της Περιφέρειας και σχεδόν όλης της Ελλάδας, είναι αντιμέτωποι με το σοβαρότατο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. Η νόσος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό χιλιάδες αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων εφάρμοσε πρόγραμμα έκτακτων δράσεων (από 19/6/2014 έως 31/8/2014), με πεδίο εφαρμογής την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, περιλαμβάνοντας: α) Την ενεργητική επιτήρηση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού από το αρμόδιο τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας, β) Δράσεις για τον έλεγχο των εντόμων Culicoides (φορέων της νόσου), γ) Ενημέρωση και συμμετοχή των κτηνοτρόφων για τον έλεγχο της νόσου με συνεχείς συναντήσεις και ημερίδες.

Επίσης αποφάσισε την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο “Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου φορέα του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορίνθιας, Μεσσηνίας και Λακωνίας (από 03/9/2014 έως 31/12/2014).

Στο δήμο Μονεμβασίας έως σήμερα έχουν γίνει δύο επαναληπτικοί ψεκασμοί, έχουν ψεκαστεί συνολικά 168 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και συνεχίζει να “τρέχει” το πρόγραμμα. Από στοιχεία του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής, σε 64 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (9.889 πρόβατα) που ελέχθησαν, οι 63 ήταν θετικές στον καταρροϊκό πυρετό και υπήρξαν 662 θάνατοι προβάτων.

Το ΔΣ Μονεμβασίας με το ομόφωνο ψήφισμά του ζητά από την Πολιτεία:

1. Να δοθεί στους κτηνοτρόφους το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης, αφού συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

2. Να δοθεί η δυνατότητα στον κτηνίατρο του τοπικού Αγροτικού Κτηνιατρείου, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ιδιώτης κτηνίατρος να συνταγογραφεί για τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα, για να μπορέσουν να πάρουν την οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι.

3. Να προσληφθούν κτηνίατροι για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.

4. Να αποζημιώνονται για τα αντιβιοτικά και τις βιταμίνες που χρησιμοποιούν προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια τους.

5. Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουν από τον καταρροϊκό πυρετό.

6. Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν λόγω μειωμένης παραγωγής γάλακτος, αλλά και γάλακτος που παράγεται και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί/διατεθεί.

7. Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν για τα κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα.

8. Επίσης, σύμφωνα και με την απόφαση-πρόταση της ΚΕΔΕ, να παραμείνει ως έχει το νομοθετικό πλαίσιο για τον καταμερισμό των επιλέξιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους.