Από πολιτισμό… είμαστε για τα πανηγύρια!

vivlia-klarina

vivlia-klarina

Κάπου διάβασα τις προηγούμενες μέρες το βαθύ παράπονο ότι τάχα στη Σπάρτη δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μια έκθεση βιβλίου και ότι το μόνο υπαίθριο στέκι για να αγοράσεις βιβλία είναι με συντροφιά από νταούλια και τσίκνα γουρνοπούλας στο πανηγύρι του Μυστρά.

Κι αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν εμείς οι σπαρτιάτες, οι βιβλιοφάγοι, οι τόσο πολιτισμένοι και κουλτουριάρηδες, οι άνθρωποι του πνεύματος και του μέλανος ζωμού, να μην έχουμε απαιτήσει μια τέτοια διοργάνωση. Καλά δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι τη δίψα του αναγνωστικού κοινού για μια έκθεση βιβλίου ανάλογη με εκείνες που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας; Δεν καταλαβαίνουν ότι στερείται ο τόπος πνευματικής τροφής; Θέλει ο κόσμος να αγοράσει βιβλία και δεν βρίσκει, τι δεν καταλαβαίνετε; Πού είναι το κράτος; Τι να το κάνω, κύριε αρμόδιε, το βιβλίο άμα το πάρω και μυρίζει τσίκνα; Κι είμαι και vegetarian!

Μόνη λύση ενάντια στην προσπάθεια του συστήματος να παραμείνει η πόλη μας πίσω από τον ήλιο, ο κοινός αγώνας. Να οργανωθούμε μαζικά και να απαιτήσουμε “έκθεση βιβλίου στη Σπάρτη τώρα!”. Μόνο μη μαζευτούμε Σάββατο γιατί είναι καλοκαίρι και θα ‘χουμε μεγάλη αποχή λόγω γάμων και βαπτίσεων. Επίσης, καλό θα ήταν να τσεκάρουμε την ημέρα των συγκεντρώσεων να μην παίζει κανά πανηγύρι στα περίχωρα και μας φάνε λάχανο τα κλαρίνα!

Μοδίστρες και κομμώτριες

θα ‘ρθουν να σε στολίσουν

Να βάλεις την πιο όμορφη που έχεις τουαλέτα

όλοι να σε θαυμάζουνε και να σε λεν κοκέτα!

(Το άσμα αφιερωμένο στις κυρίες που -ελλείψει μιας αξιοπρεπούς έκθεσης βιβλίου- αναγκάζονται να παρακαλάνε για μια θέση κομμωτηρίου κάθε Σάββατο πρωί. Γιατί δε μορφωνόμαστε που δε μορφωνόμαστε, μην είμαστε και σα χαμούρες…)

Εμμ, συγγνώμη, παρασύρθηκα. Θα ήθελα στο σήμειο αυτό να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση χλευασμού προς τα λαϊκά ήθη κι έθιμα, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα πολιτιστικά δρώμενα που αποτελούν μέρος της λαϊκής μας παράδοσης. Αυτά από μόνα τους κανέναν δεν βλάπτουν. Το κακό με τους περισσότερους είναι ότι μένουν εκεί και δεν πάνε δυο βήματα παρακάτω.

Υ.Γ.: Όσοι περιμένατε με αδημονία τις τέσσερις μαγικές Πέμπτες του Ιουλίου για να απολαύσετε στην πλατεία τη Δημοτική Φιλαρμονική Σπάρτης, μη… φάτε. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μία συναυλία θα δοθεί, στο Σαϊνοπούλειο, στις 16/7 (με δωρεάν είσοδο). Μην πάθουμε κι overdose πολιτισμού…