Από τις 27 Μαΐου οι αιτήσεις για τα Προγράμματα Αγροτικής Εστίας

diakopes

diakopes

Aπό την Τρίτη 27 Μαΐου έως και τις 20 Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στα ΚΕΠ οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ όλης της χώρας για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν συνολικά 1.153.700 άτομα, ενώ τελικά θα επωφεληθούν 584.550, που θα αναδειχθούν μετά από κλήρωση.

Ποια είναι τα προγράμματα

1. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Περιλαμβάνει:

α) εξαήμερες διακοπές (πέντε διανυκτερεύσεις) σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 115.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά) που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. (Διάρκεια ισχύος μέχρι 3/5/2015),

β) εξαήμερες διακοπές (πέντε διανυκτερεύσεις) και μέχρι τέσσερις απλές λούσεις, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού και απευθύνεται σε 15.000 συνταξιούχους. (Διάρκεια ισχύος μέχρι 31/12/2014).

2. Εκδρομικό Πρόγραμμα

Περιλαμβάνει:

Τριήμερες εκδρομές για 5.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου, που είναι 120 ευρώ.

Διήμερες διακοπές για 7.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου, που είναι 65 ευρώ.

Μονοήμερες ήμερες εκδρομές για 38.000 δικαιούχους, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.

Οι εκδρομές διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ σε όλους τους νομούς της χώρας. (Διάρκεια ισχύος μέχρι 31/12/2014).

3. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων

Απευθύνεται σε 200.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), η δε αξία της παροχής ανέρχεται στα 20 ευρώ από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλους τους νομούς της χώρας. Επίσης, θα διανεμηθούν δωρεάν απευθείας σε 100.000 δικαιούχους βιβλία με συγκεκριμένη θεματική ενότητα. (Διάρκεια ισχύος μέχρι 31/12/2014).

4. Πρόγραμμα δωρεάν δελτίων θεάματος

Απευθύνεται σε 93.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε συμβεβλημένα θέατρα. Τα δελτία διανέμονται από τα ΚΕΠ. Εφόσον ο αριθμός αιτήσεων υπερβεί τον αριθμό των δικαιούχων, θα διενεργηθεί κλήρωση. (Διάρκεια ισχύος μέχρι 31/5/2015).

Επίσης, σε επόμενη φάση θα πραγματοποιηθούν: α) Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε 300 πολύτεκνες μητέρες, β) Πρόγραμμα παροχής τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς για 1.250 άτομα και γ) Πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών για 10.000 άτομα.

Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων, οι ασφαλισμένοι του κΚλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης), τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά).

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού μπορούν να συμμετάσχουν μόνο συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Δικαιολογητικά

Για την υποβολή της αίτησης στα ΚΕΠ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους

δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, βιβλιάρια υγείας ΟΓΑ θεωρημένα – σε ισχύ για το έτος 2014 (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας), ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχουν) ή απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου.

Κλήρωση δικαιούχων

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα ενταχθούν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2014. Η κατανομή των δικαιούχων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας, σύμφωνα με τον αριθμό αυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στα προγράμματα, ανά νομό και ανά πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω των ΚΕΠ ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ.

Παραλαβή δελτίων

Τα δελτία κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού και εκδρομών θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ, με την προσκόμιση αντιγράφου της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική ταυτότητα.

Οι δικαιούχοι της δωρεάν παροχής βιβλίων θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία – εκδοτικούς οίκους και θα παραλαμβάνουν τα βιβλία.

Οι δικαιούχοι των εισιτηρίων θεάτρου, που θα προκύψουν μετά από κλήρωση, θα παραλαμβάνουν τα εισιτήρια από τα ΚΕΠ.