Η συμφωνία στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση και ο Τσίπρας μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση, σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη και αυτό που ευελπιστούσε η κυβέρνηση. Επίσης, ο προεκλογικός λόγος ήταν υπερβολικά αισιόδοξος, σε βαθμό που καλλιέργησε ανεδαφικές προσδοκίες.
Στη διαπραγματευτική διαδικασία έγιναν λάθη. Λάθη τακτικής και λάθη που οφείλονται στην απειρία της κυβέρνησης.
Ωστόσο, για πρώτη φορά έγινε τόσο σκληρή διαπραγμάτευση προς όφελος του ελληνικού λαού, και αυτό δεν το ξεχνά η κοινωνία. Δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να ξεχάσει ότι επί επτά μήνες δόθηκε μια σκληρή μάχη, που έκανε το λαό εθνικά υπερήφανο γιατί για πρώτη φορά είδε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση να στέκεται όρθια απέναντι στο μπλοκ των δανειστών˙ να τραβάει τη διαπραγμάτευση στα άκρα, με κορύφωση το δημοψήφισμα που έδωσε τη δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Μιχάλη Ιγνατίου ότι αν αυτή η διαπραγμάτευση είχε γίνει το 2010 η χώρα θα ήταν σε τελείως διαφορετική κατάσταση.
Ποιοι ήταν οι βασικοί στόχοι που έθετε η κυβέρνηση στην αρχή της διαπραγμάτευσης και τι επετεύχθη;
Στόχος πρώτος: Διάσπαση του φαύλου κύκλου της λιτότητας με τη μείωση των υπέρογκων απαιτήσεων για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτό που επετεύχθη ήταν τα υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα από 3,0% , 4,5% και 4,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 να μειωθούν σε -0,5%, 0,75%, 1,5%. Αυτό στην πραγματική οικονομία μεταφράζεται σε 20 δισ. λιγότερους φόρους.
Στόχος δεύτερος: Απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Πάνω σε αυτό επετεύχθη η δέσμευση για έναρξη της συζήτησης με σκοπό την απομείωση του χρέους, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που θα το διαπραγματευτεί και όχι αυτοί που ακόμα θεωρούν το χρέος βιώσιμο (βλ. δηλώσεις Βούλτεψη).
Στόχος τρίτος: Απεμπλοκή από το αγγλικό δίκαιο που είχαν δεμένη τη χώρα τα προηγούμενα μνημόνια.
Ο στόχος αυτός επετεύχθη στο ακέραιο. Ο μηχανισμός διάσωσης ESM είναι ευρωπαϊκός και διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν η χώρα χρεοκοπούσε στις 12 Ιουλίου, όλη η περιουσία του ελληνικού κράτους θα περνούσε στα χέρια των δανειστών και το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να προσφύγει στα αγγλικά και όχι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στόχος τέταρτος: Μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με βάση τη συμφωνία δεν εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά εισάγεται μια μείωση της τάξης του 2% + 6% στις συντάξεις, ποσό που όπως διαπιστώνουν οι συνταξιούχοι είναι πολύ χαμηλό.
Στόχος πέμπτος: «Σεισάχθεια» κόκκινων δανείων.
Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους δανειολήπτες. Επιπλέον δημιουργούνται δομές και διαδικασίες συμβουλευτικές για τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία ήταν προϊόν εκβιασμού μπροστά στο δίλημμα χρεοκοπία ή συμβιβασμός. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τσίπρας, μπορεί να συμβιβαστήκαμε αλλά δεν είμαστε συμβιβασμένοι. Ο λαός γνωρίζει ότι μόνο η νέα δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελαφρύνει τις συνέπειες του μνημονίου προς όφελός του, γιατί δεν είναι το παλιό, το συμβιβασμένο, το φθαρμένο και διεφθαρμένο. Είναι το καινούργιο, το φρέσκο, το καθαρό, το ασυμβίβαστο. Καλούμε λοιπόν το λαό να δώσει καθαρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την απεμπλοκή από τη λιτότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελός του.
Σταύρος Αραχωβίτης