Αραχωβίτης από Σελλασία: Ισχυρές αντιστάσεις από τις τοπικές κοινωνίες για να μην εγκαταλειφθεί η περιφέρεια

Συνάντηση με τους προέδρους των κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Οινούντος του δήμου Σπάρτης είχε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στη Σελλασία ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης.

Μετά την επιστολή των τοπικών συμβουλίων για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης με αριθμό 82/4-05-2020 σχετικά με την εξουσιοδότηση του δήμαρχου Σπάρτης να προβεί στην υποβολή αιτήματος παραχώρησης δασικής έκτασης για την προσωρινή ανεξέλεγκτη εναπόθεση σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, ο βουλευτής προσκάλεσε και οι πρόεδροι αποδέχτηκαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Παρών ήταν και το μέλος του τμήματος αυτοδιοίκησης της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Σταμάτης (δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης).

Σχετικά με την απόφαση για την δημιουργία χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων, συζητήθηκαν εκτενώς οι δημοκρατικές και νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ο βουλευτής τόνισε ότι “θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά και απόλυτα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κυρίως να λαμβάνεται υπόψη η άποψη των τοπικών κοινωνιών. Το θέμα των απορριμμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Ωστόσο, χρειάζεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση χωρίς επιβολή αλλά με διάλογο και επιστημονική προσέγγιση”.

Στα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΠ στη Σελλασία και η στελέχωσή του με προσωπικό, η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων με έδρα την Σελλασία, το θέμα της αδειοδότησης των ανεμογεννητριών στον Ταΰγετο και ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση και οι συνέπειές του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τους προέδρους τέθηκε το ζήτημα της προόδου του φράγματος της Κελεφίνας. Απασχόλησε η πορεία των απαλλοτριώσεων αλλά και η β΄ φάση του έργου που αφορά στον σχεδιασμό, την χρηματοδότηση και την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι Σελλασίας (Μαρία Καλιαμούρη), Βαμβακούς (Αναστάσιος Μάρκος), Βασσαρά (Παναγιώτης Φουρτούνης), Βουτιάνων (Σωτήρης Καρράς), Βρεσθένων (Γιάννης Δημαράς) και Κονιδίτσης (Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου).