Αραχωβίτης: “Για πόσο ακόμη μετά τον τρύγο ο κ. Βορίδης θα μελετά τη διακύμανση των τιμών;”

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι αμπελουργοί, λόγω του σοβαρού προβλήματος στην απορρόφηση και την μειωμένη τιμή. Όπως επισημαίνει ο λάκωνας βουλευτής: “Η περίοδος του τρύγου για το 2020 τελειώνει, ωστόσο οι παραγωγοί βλέπουν το σταφυλικό απόθεμά τους να παραμένει αδιάθετο, με το χρονικά περιθώριο κατά το οποίο το προϊόν μπορεί να παραμένει αξιοποιήσιμο να στενεύει διαρκώς.

Ενώ λοιπόν η τρέχουσα παραγωγή είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποσότητας παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid-19, η σταφυλική παραγωγή στο σύνολο της χώρας, αντιμετωπίζει φέτος εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα διάθεσης, αλλά και όπου η διάθεση είναι εφικτή, παρατηρείται κατάρρευσης της τιμή.

Επίσης, το πρόγραμμα του πρώιμου τρύγου ήταν δραματικά ανεπαρκές σε προϋπολογισμό, εξαιρετικά σύντομο στις προθεσμίες και με ερωτηματικά ως προς τις ποικιλίες, και συνεπώς δεν κατάφερε να επιτύχει τον σκοπό του ήτοι να δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης στην παραγωγή. Έτσι, οι αμπελουργοί βρίσκονται ήδη στη δίνη ενός σοβαρού οικονομικού πλήγματος.

Επειδή η διάθεση των σταφυλιών σε ικανοποιητικές τιμές είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την βιωσιμότητα των αμπελουργών που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα

Ερωτάται ο υπουργός:

(α) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί την απορρόφηση του αδιάθετου προϊόντος των παραγωγών;

(β) Σε ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στηριχτεί το εισόδημα των αμπελουργών και να επιτευχθεί ικανοποιητική τιμή των σταφυλιών στον παραγωγό;