Ανακοίνωση του κυβερνητικού βουλευτή της Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη:

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Μάνη στην περιοχή του Κότρωνα και την περιοχή του Σκουταρίου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου συμφωνήθηκε ότι ως πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων κτηνοτρόφων θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική στήριξη για την αγορά ζωοτροφών. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και τις υποδομές.

Κατά την επιτόπια επίσκεψή μου στην πληγείσα περιοχή μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας ενημερώθηκα για το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι. Ενημερωθήκαμε εκτενώς για το έργο και τις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τον διοικητή Νοτίου Ελλάδος υποστράτηγο κ. Ματθαιόπουλο, τον διοικητή Πελοποννήσου κ. Λαρέζο, τον διοικητή της ΕΜΑΚ κ. Κολοκούρη και τον διοικητή της πυροσβεστικής Γυθείου.

Από το Σάββατο και την Κυριακή στην περιοχή βρίσκεται και συντονίζει ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος κ. Βασιλειάδης, με τον οποίο είχαμε τακτική επικοινωνία. Επίσης τακτική επικοινωνία υπήρχε με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος κ. Καπέλιο και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη.

Προσωπικό ενδιαφέρον για την επιχείρηση έδειξε ο υφυπουργός κ. Τόσκας, με τον οποίον επικοινωνούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης της φωτιάς.

Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους εργαζόμενους του πυροσβεστικού σώματος για την προστασία των ανθρώπινων ζωών που υπερασπίστηκαν κατά προτεραιότητα με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, για την προστασία της περιουσίας των πολιτών που επετεύχθη σε ένα βαθμό κάτω από τις πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα και περιόρισαν τις απώλειες.

Στην περιοχή επιχειρούσαν 150 άντρες του πυροσβεστικού σώματος με πάνω από 35 οχήματα από πολλές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ακόμα επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη τύπου PZL, δύο ελικόπτερα τύπου σινούκ και δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ.

Ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή με το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Μάνης ήταν τέτοιες που δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί η καταστροφή.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου Ανατολικής Μάνης, αλλά κυρίως των κατοίκων που προασπίστηκαν με κάθε μέσο την περιουσία τους.

Τέλος θεωρώ ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών τόσο κατά την ημέρα του Σαββάτου όσο και κατά την επόμενη ημέρα, την Κυριακή. Η συχνή επανάληψη του φαινομένου των πυρκαγιών στο μανιάτικο τοπίο δεν συνιστά πλέον σύμπτωση.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πληροφορούμαι για νέα εστία στην περιοχή Νύμφι. Πλέον ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και στη συνέχεια πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.