Αραχωβίτης: “Δεν χωράνε μικροκομματικές πολιτικές και τοπικισμοί στην ελιά Καλαμάτας”

Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακίου επισκέφθηκε το Σάββατο 10/4 ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος. Εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Γιώργο Χρηστάκη και μέλη του ΔΣ και συζήτησαν κυρίως για όσα συμβαίνουν με την ονομασία της Ποικιλίας Καλαμών. Ο πρώην υπουργός παρουσίασε όλο το ιστορικό και παρέδωσε σχετική τεκμηρίωση στο ΔΣ του συνεταιρισμού.

Όπως ανέφερε ο κ Αραχωβίτη “το έτος 2000 εγγράφηκε στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο η ποικιλία «ελιά Καλαμάτας» με την ποικιλία «ελιά Καλαμών». Συνεπώς, από το 2000 οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργούσε ένα δέντρο ποικιλίας Καλαμών ή Καλαμάτας μπορούσε να πουλάει σε όλες τις αγορές του κόσμου καρπό από αυτήν την ποικιλία ως “Kalamata olives variety”.

Σε όλο τον κόσμο βέβαια, εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Γιατί στην ΕΕ υπάρχει κατοχυρωμένο και προστατευμένο το ΠΟΠ Καλαμάτα το οποίο, σημειωτέον, κατοχυρώθηκε στην ΕΕ το 1996. Το ΠΟΠ όμως δεν αφορά ποικιλία, δηλαδή τον καρπό, αλλά το προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας με βασικό συστατικό τον καρπό της ποικιλίας. Συνεπώς η απόφαση Αποστόλου δεν επηρεάζει το ΠΟΠ. Η απόφαση Αποστόλου έδωσε το δικαίωμα στους λάκωνες αγρότες και σε όλους τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών να πωλούν την σοδιά τους ως ελιές Καλαμάτας, δικαίωμα που είχαν όλοι εκτός ΕΕ από το 2000”.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως προέχει η προστασία του έλληνα αγρότη και παραγωγού και η προστασία αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού ελληνικού προϊόντος, όπως έγινε με την ΠΟΠ φέτα.

Επιπλέον, εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών χαρτών και τις προτάσεις του κόμματος.