Αραχωβίτης: Εκτός παραλαβής νέων οχημάτων μένουν πάλι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Λακωνίας

Ερώτηση με θέμα “Εκτός παραλαβής νέων οχημάτων μένουν πάλι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Λακωνίας” κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο λάκωνας βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης.

Αναλυτικά αναφέρει σε αυτή: «Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι πυροσβέστες στη Λακωνία, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ο νομός βρίσκεται “εκτός νυμφώνος” αναφορικά με την παραλαβή νέων πυροσβεστικών οχημάτων. Σύμφωνα με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Λακωνίας (ΕΥΠΣ), η απόκτηση σύγχρονων οχημάτων θα ενισχύσει την επιχειρησιακή δράση του Σώματος στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, ανανεώνοντας τον ήδη γερασμένο στόλο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τους πυροσβέστες που θα κληθούν να ενεργήσουν στο πεδίο μιας πυρκαγιάς, όσο και για τους δοκιμαζόμενους πολίτες και κατ’επέκταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτούς.

Επικαλούμενοι σχετικές πληροφορίες, οι πυροσβέστες διερωτώνται “γιατί πάλι η Λακωνία είναι έξω από την χορηγία καινούργιων πυροσβεστικών οχημάτων”, την ίδια στιγμή που -όπως τονίζουν- η περιοχή “πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στις πυρκαγιές, που έχει πληρώσει ακριβά όχι μόνο σε καμένες δασικές εκτάσεις και περιουσίες αλλά και με την ίδια την ανθρώπινη ζωή”.

Κάνοντας λόγο για “άλλη μια αρνητική πρωτιά για την Λακωνία”, η ΕΥΠΣ ζητεί απόδοση ευθυνών, ενώ απευθυνόμενη στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αιτείται ενίσχυση με “όσο το δυνατό περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”.

  • Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, περιφέρειες στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία, Αττική και άλλες, να παραλαμβάνουν πυροσβεστικά οχήματα μέσω ΕΣΠΑ για δεύτερη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και να στέλνουν τα παλαιά-μεταχειρισμένα στον “φτωχό συγγενή”, την Πελοπόννησο, όπως επί λέξη αναφέρθηκε από τους εκπρόσωπους των πυροσβεστών της Λακωνίας.
  • Επειδή η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια με τα περισσότερα, αναλογικά, συμβάντα πυρκαγιάς και με ιδιαίτερα δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο (μεγάλοι ορεινοί όγκοι, κακό δασικό, αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο) και ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες που, λόγω κλιματικής αλλαγής θα εντείνονται τα επόμενα έτη,
  • Επειδή είναι η μόνη Περιφέρεια που ακόμα δεν έχει παραλάβει ούτε ένα αυτοκίνητο από τα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα έχει διεκδικήσει και έχει υλοποιήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα.
  • Επειδή ο νομός Λακωνίας είναι αποδεδειγμένα όπως αναφέρθηκε, ένας πυρόπληκτος κατά το παρελθόν νομός, με δύσκολα και απαιτητικά κάθε έτος δασικά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένης και της Ν.Κυθήρων, η οποία πυροσβεστικά ανήκει στο Νομό Λακωνίας.
  • Επειδή ένας άκρως επιχειρησιακός και μάχιμος Νόμος όπως αυτός της Λακωνίας καλείται να διασφαλίσει στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας με πενιχρά μέσα.
  • Επειδή τελικά το κόστος για την πολιτεία, προκειμένου να συντηρηθούν τα οχήματα αλλά και να επισκευαστούν ζημιές που οφείλονται πρωτίστως στην παλαιότητα καθώς ξεπερνούν τα τριάντα έτη λειτουργίας, αλλά και στην συνεχή επιχειρησιακή δράση των πυροσβετικών οχημάτων του Νομού, είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Για ποιο λόγο είναι πάλι η Λακωνία έξω από την κατανομή καινούργιων Πυροσβεστικών Οχημάτων;

2. Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα της ενίσχυσης των Πυροσβετικών Υπηρεσιών Λακωνίας με νέα και αξιόπιστα πυροσβεστικά οχήματα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των υφιστάμενων Υπηρεσιών την επερχόμενη Αντιπυρική Περίοδο;

3. Πώς προτίθεται να βοηθήσει το αξιόμαχο προσωπικό των Πυροσβετικών Υπηρεσιών Λακωνίας να διασφαλίσει την Πολιτική Προστασία του νομού;».