Αραχωβίτης: “Η αντιδημοκρατική εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση δε θα μείνει αναπάντητη από την κοινωνία”

“Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις: καταστήματα, όπως καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνίας είναι ανοιχτά για σέρβις και για πληρωμή λογαριασμών αλλά κλειστά για πωλήσεις. Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες αλλά όχι τα εμπορικά καταστήματα. Η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός που είναι τα μεγάλα θύματα, έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν, συν τοις άλλοις και τους κυβερνητικούς υπουργούς να τούς ειρωνεύονται και να ζητούν τα κλειδιά των καταστημάτων τους”, αυτό υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη 4/2 στο σ/ν του υπ. Οικονομικών “Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις” ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός “Οι αριθμοί στην οικονομία και την κοινωνία μιλούν από μόνοι τους:

  • 844.000 λιγότερες προσλήψεις το 2020 σε σχέση με το 2019
  • Επιπλέον 573.000 άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ
  • Πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 18 δισ. ευρώ.
  • Δημόσιο χρέος στα 370 δισ. ευρώ, στο 228% του ΑΕΠ, σε επίπεδα των πρώτων μνημονίων

Στην δε υγεία η κατάσταση είναι τραγική μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες. Η μια μετά τις άλλες περιοχές γίνονται «κόκκινες». Η Σπάρτη, από «covid-free» μέχρι πρότινος, βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown εδώ και έναν μήνα, γιατί με τα διπλά βιβλία, που αποδείχθηκε ότι τηρείτε, δεν παρουσιαζόταν η πραγματική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί ο πληθυσμός και να μην έχουν ληφθεί υπ’ όψιν έγκαιρα οι προειδοποιήσεις. Οι συνέπειες για την τοπική οικονομία, για όλες τις περιοχές, είναι καταστροφικές” τόνισε ο βουλευτής, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Λακωνία.

Εξάλλου επεσήμανε πως το κλείσιμο της εστίασης, η κατάρρευση του τουρισμού, αλλά και οι δυσκολίες στις εξαγωγές έχουν οδηγήσει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα σε κρίση τόσο διάθεσης όσο και τιμής. Ακόμη και τα πορτοκάλια, τα οποία στο πρώτο κύμα φαινόταν ότι κρατάνε, αυτήν την περίοδο έχουν καταρρεύσει.

“Εμείς το 2018 και το 2019 χορηγήσαμε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ποσά πάνω από 90 εκατ. ευρώ με τη μορφή των de minimis χωρίς συνθήκες πανδημίας, αλλά στοχευμένα σε προϊόντα και παραγωγούς που πραγματικά αντιμετώπισαν πρόβλημα. Εσείς τώρα, αφήνετε έξω έναν στους δύο ελαιοπαραγωγούς, στο μέτρο 21, έναν στους δέκα κτηνοτρόφους, ενώ εννέα στους δέκα αλιείς έχουν μείνει έξω από το Πρόγραμμα Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων” επισήμανε ο τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε πως “στη δε περίπτωση της ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας για τον κορωνοϊό, στο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν εφαρμόστηκε ούτε καν το άρθρο 146 του πρόσφατου ν. 4764/2000, που προβλέπει ότι οι ενισχύσεις είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου και τρίτων. Καταθέσαμε μάλιστα και σχετική ερώτηση γιατί θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να κινούν τη διαδικασία αποδέσμευσης στους λογαριασμούς τους, που παραμένει αναπάντητη”.

Δείτε το video της ομιλίας: