Αραχωβίτης: “Η κυβέρνηση θα πληρώσει στην κάλπη τα αναπάντητα ερωτήματα των αγροτών”

Ότι δεν έδωσε καμία απολύτως συγκεκριμένη απάντηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καταλογίζει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο επικεφαλής του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξηγεί ο λάκωνας βουλευτής, “σε μια στιγμή που η ρευστότητα των αγροτών είναι αναγκαία και η οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση ανύπαρκτη, [ο υπουργός] επανέλαβε αόριστα ότι η ημερομηνία εξόφλησης των υπολοίπων της πληρωμής βασικής και πράσινης ενίσχυσης στους αγρότες μας θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Εκτός από τα γενικά ποσοστά 3% και 10% αντίστοιχα που απομένουν να πληρωθούν, άγνωστα παραμένουν ακόμη τα εξατομικευμένα ποσά που τους οφείλονται αλλά κυρίως οι λόγοι της αποστέρησης αυτών. Δεν έκανε όμως και καμία αναφορά στα περίφημα «βοσκοτόπια της ΝΔ» και την περίεργη κατανομή του εθνικού αποθέματος. Τουλάχιστον οι αγρότες έμαθαν ότι οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης θα λήξουν στις 22 Ιουνίου!”.

Συνεχίζοντας ο κ. Αραχωβίτης υπογραμμίζει πως “ο υπουργός, αφού φρόντισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια να μας κατατοπίσει για το «επιτελικό» χάος που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, απέφυγε να αναφερθεί στην πιστοποίηση των νέων υποψήφιων κέντρων υποβολής δηλώσεων (ΚΥΔ), που έχουν παράνομα αποκλειστεί από την σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης.

Όσο και καλή διάθεση να έχουμε, να κατανοήσουμε  την αγωνία και τα νομικά αδιέξοδα του υπουργού, σημασία εντέλει έχει η παραδοχή του ότι όταν ανέλαβε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν «μη λειτουργικός», ενώ όλο το διάστημα διατείνονταν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα. Η παραδοχή αυτή για έναν οργανισμό που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε στην ώρα του τους αγρότες, προάσπιζε το δημόσιο συμφέρον και διαχειριζόταν με διαφάνεια τα κοινοτικά κονδύλια, αποδεικνύει τις ευθύνες που βαρύνουν ολόκληρη την κυβέρνηση της ΝΔ για το ότι κατάφεραν σε ενάμιση χρόνο να τον κάνουν «μη λειτουργικό»”.

“Τις απαντήσεις όμως που δεν έδωσε ο ίδιος ο υπουργός στην ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα τις πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ από τους παραγωγούς όταν έρθει η ώρα της κάλπης” σημειώνει τέλος με νόημα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.