Αραχωβίτης: “Να σταματήσει η υποβάθμιση του ναού Ασωμάτου στη Μάνη”

πηγή φωτογραφίας: naoistimani.blogspot.com

Την ανάγκη άμεσης συντήρησης του βυζαντινού ναού του Ασωμάτου στη Μάνη, ενός μνημείου σημείου αναφοράς για τους Καλλονιούς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζει με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο Σταύρος Αραχωβίτης.

H πρωτοβουλία ήρθε μετά από συζητήσεις με κατοίκους, τον πρόεδρο της Κίττας Κυριάκο Μπουζικάκο και την ανάρτηση με την περιγραφή του προβλήματος στο ναό και τον αγροτικό δρόμο απο τη σελίδα στο facebook “Οι Καλλονιοί, της απόσκερης Μέσα Μάνης. Το χωριό μας”.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφημένο δυστυχώς στο έλεός του, το μοναδικό αυτό κτίσμα, χρονολογούμενο από τον 10ο αιώνα, με την πάροδο του χρόνου έχει υποστεί σημαντικές φθορές, καθώς έχει λεηλατηθεί επανειλημμένως από ανθρώπους και ζώα που μπαινοβγαίνουν ακόμη και σήμερα εκεί, γκρεμίζοντας πολλά σημεία του μνημείου.

H επέμβαση της Πολιτείας για τη συντήρηση και ανάδειξη του ναού είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι και η αρμόδια για τα μνημεία της Μάνης Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του Ασωμάτου, της απουσίας εύκολης πρόσβασης και της τραγικής υποστελέχωσης, δεν έχει επέμβει, μολονότι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες.

Η επίστρωση επίσης του ήδη διανοιγμένου αγροτικού δρόμου 2 χλμ κρίνεται απολύτως απαραίτητη, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, καθώς η πρόσβαση μέσω του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.