Αραχωβίτης: Οι αγρότες που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “μπαταχτσήδες”

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής συμμετείχε ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, με θέμα “Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων”. Ο λάκωνας βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστούν με ξεχωριστή προσοχή τα δάνεια σε συνεταιρισμούς, αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Μεταξύ άλλων ανέφερε “Δύο κατηγορίες δανείων που πρέπει να μελετήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι η κατηγορία των δανείων σε συνεταιρισμούς και η κατηγορία των δανείων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Όταν μιλάμε για αγρότες, προφανώς καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να χαρακτηριστούν “μπαταχτσήδες” σε καμία περίπτωση, αλλά για ανθρώπους που δεν μπόρεσαν, είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε λόγω μείωσης των τιμών των προϊόντων τους, να εξυπηρετήσουν αυτά τα δάνεια.

Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν φαίνεται να λαμβάνει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για αυτές τις περιπτώσεις δανείων, τόσο για τους συνεταιρισμούς, όπου το θέμα της περιουσίας είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα, όσο και για τους αγρότες, όπου μιλάμε για παραγωγική γη και μπαίνουν ζητήματα ακόμη και διατροφικής ασφάλειας της χώρας.

Μετά το κενό που άφησε η Αγροτική Τράπεζα στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι ακόμα δυσχερέστερη”.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: