Αραχωβίτης: “Σε παράλληλο σύμπαν από τη Λακωνία ζει το υπουργείο Υγείας”

“Καθυστερημένα, ατελώς και ασφαλώς κατόπιν εορτής, μεσούσης της έξαρσης της πανδημίας και με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κάθε μέρα, ανακάλυψε την αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου”, δήλωσε ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, μετά τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε σχετικά με την ανετοιμότητα του συστήματος Υγείας ν’ αντιμετωπίσει τα κρούσματα κορωνοϊού στο νομό Λακωνίας.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. “δε φτάνει η απαξίωση του υπουργού κ. Κικίλια που πάλι δεν προσήλθε στη βουλή να συζητήσουμε για την υγεία στην Λακωνία, αποδεικνύοντας πόσο… εκτιμά την περιοχή μας, αλλά και ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης που καταδέχτηκε να έρθει, ουσιαστικά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο το κέντρο υγείας Βλαχιώτη όσο και τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Ευρώτα”.

Ο κ. Αραχωβίτης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε πραγματοποιήσε πριν λίγες ημέρες αυτοψία στο ΚΥ Βλαχιώτη. Όπως δήλωσε, διαπίστωσε μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή υλικών ατομικής προστασίας, έλλειψη προσωπικού, τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Ευρώτα να μη λειτουργούν και τους γιατρούς να ασκούν παράλληλα καθήκοντα στο ΚΥ Σπάρτης και στο ΚΥ Βλαχιώτη. “Την ίδια στιγμή”, πρόσθεσε “λειτουργούσαν τότε δύο δομές, όπου φιλοξενούνταν σε καραντίνα εργάτες γης, είτε ήταν θετικοί στον ιό είτε αποτελούσαν επαφές, τους οποίους επόπτευε με αυτά τα μέσα το ΚΥ Βλαχιώτη. Η κατάσταση ήταν τραγική, έλειπαν βασικά μέσα ατομικής προστασίας έλειπαν γιατροί, αλλά και γρήγορα τεστ για την ανίχνευση και το σκανάρισμα των εργατών γης που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία αν σταλούν, χωρίς τα μέσα ατομικής προστασίας που χρειάζονται για να τα πραγματοποιήσουν, καλύτερα να μη σταλούν καθόλου!”.

Συμπλήρωσε λέγοντας πως “το πρόβλημα υπάρχει και είναι τεράστιο, γενικευμένο σε όλα τα υποστελεχωμένα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Ευρώτα, και μη αντιμετωπίσιμο. Η κατάσταση είναι έτοιμη να φύγει εκτός ελέγχου, δεδομένης και της έναρξης της περιόδου της ελαιοσυλλογής, με την ανάλογη προσέλευση αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή.”

Σε ό,τι αφορά στη θωράκιση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας στη Σπάρτη ο κ. Αραχωβίτης είπε πως “σε ένα συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται δύο δομές πρωτοβάθμιας υγείας: το Κέντρο Υγείας Σπάρτης και η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Εκεί δεν υπάρχει ISOBOX ή κάποιος χώρος, για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα. Επομένως, αυτές οι δομές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διαχειριστούν κανένα ύποπτο κρούσμα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος για το οποίο διατείνεται η αλάνθαστη κυβέρνηση της ΝΔ;”, τόνισε ο βουλευτής.

Σχολιάζοντας τέλος τη μεταφορά εργατών είπε πως “αυτό που προβλέπεται είναι ότι μπορεί να βρίσκεται στο αυτοκίνητο ο εργοδότης μαζί με ένα ακόμη άτομο. Όμως, επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εργάτες γης, όταν πρέπει να μετακινηθεί ένα συνεργείο που θα μαζέψει είτε ελιές, είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν ανά την Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εργοδότη και έναν εργαζόμενο τη φορά, όταν οι αποστάσεις μπορεί να είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στη συγκομιδή και στην αύξηση του κόστους παραγωγής”.