Φορολογία αγροτών: “Σπουδαίο το γερμανικό σύστημα”

Araxovitis Stavros 2

Araxovitis Stavros 2

Οι γερμανοί αγρότες απολαμβάνουν προνομίων και φορολογικού καθεστώτος, που οι έλληνες συνάδελφοί τους δεν έχουν ούτε καν ονειρευτεί! Αυτό προέκυψε, επί γερμανικού μάλιστα εδάφους, από τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑΣταύρος Αραχωβίτης με υπηρεσιακούς παράγοντες του τοπικού υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι γερμανοί αγρότες έχουν γενικό (από εισόδημα και επιδοτήσεις) αφορολόγητο 8.000 ευρώ, όταν στη χώρα μας, μέχρι τώρα, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο από το πρώτο ευρώ. Σημειωτέον ότι οι επιδοτήσεις εδώ είναι αφορολόγητες ως τις 12.000 ευρώ, ύστερα από σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2015.

Στη Γερμανία οι συντελεστές φορολόγησης ξεκινούν από το 14% και φθάνουν ως το 45%, είναι δηλαδή κλιμακωτό το σύστημα. Στην Ελλάδα η φορολόγηση είναι ενιαία, πράγμα που αδικεί τους μικροκαλλιεργητές, με συντελεστή που σήμερα είναι στο 13%, θα γίνει 20% για τα εισοδήματα του 2016 και 26% για αυτά του 2017.

Οι μικροί αγρότες στη Γερμανία (ως 200 στρέμματα, σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας) μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο φορολόγησής τους, είτε μέσω συστήματος εσόδων – εξόδων είτε μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος.

Αλλά και στο ασφαλιστικό, οι γερμανοί είναι πολύ πιο ευνοημένοι από τους έλληνες αγρότες. Στη Γερμανία ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει για τον κλάδο συνταξιοδότησης διαφορετικά στην τέως Δυτική Γερμανία και διαφορετικά στην τέως Ανατολική, ενώ για τον κλάδο υγείας πληρώνει ανάλογα με το μεγέθος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Τούτων δοθέντων και με βάση τη φορολόγηση των γερμανών αγροτών”, σημειώνει ο κ. Αραχωβίτης, “δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να διεκδικήσουμε:

– Αφορολόγητο στο εισόδημα.

– Προοδευτική φορολογική κλίμακα (για παράδειγμα, εισοδήματα ως 15.000 ευρώ θα μπορούσαν να είναι στη χαμηλότερη κλίμακα (13% ως 14%).

– Θα μπορούσαν και οι δικοί μας μικροί αγρότες να φορολογηθούν με τεκμαρτό, γιατί κάτι τέτοιο αφενός θα απλοποιούσε τη φορολογική διοίκηση, αφετέρου θα απάλλασσε τους ίδιους από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, λογιστικών εξόδων κλπ.

– Στο ασφαλιστικό, είναι εξαιρετική ιδέα να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα και τον τόπο της αγροτικής δραστηριότητας (ορεινές μειονεκτικές περιοχές, μικρά νησιά)”.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον λάκωνα βουλευτή, είναι πως οι γερμανοί έχουν ένα σπουδαίο φορολογικό σύστημα, με μέριμνες για τους μικρούς αγρότες. Αντί λοιπόν να πιέζουν την κυβέρνησή μας στην κατεύθυνση λήψης σκληρών μέτρων, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοσθεί, με παραλλαγές, το δικό τους σύστημα.

* Ο Στ. Αραχωβίτης βρέθηκε στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, λόγω της συμμετοχής του σε ημερίδα για τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, ως μέλος και εισηγητής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Η συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών έγινε μετά από μεσολάβηση του εκεί γενικού προξένου Γρηγόρη Δελαβέκουρα.