Αραχωβίτης: Τρεις αλήθειες για “τσίπουρο” και “τσικουδιά” και ένα συμπέρασμα

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησε ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης σχετικά με τη νέα νομοθεσία περί διάθεσης του τσίπουρου.

Όπως αναφέρει:

1. Το τσίπουρο βγαίνει από την γκρίζα φορολογική ζώνη στο φως

Με την τροποποίηση της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ

α) Για πρώτη φορά το τσίπουρο και η τσικουδιά βγαίνουν από την γκρίζα φορολογική ζώνη και πλέον εντάσσονται σαν εξαίρεση για τη χώρα μας στο μειωμένο κατά 50% συντελεστή όπως ήταν και το ούζο.

β) Για πρώτη φορά προστατεύεται το καθεστώς διήμερων ευρωπαϊκά αφού η Οδηγία θα επιτρέπει την μειωμένη έως 85% κατ’ αποκοπή φορολόγηση για το προϊόν απόσταξης των διημέρων.

2. Το προϊόν των απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) είναι τσίπουρο ή τσικουδιά

Άρθρο 82 του Τελωνειακού Κώδικα, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το τσίπουρο ή η τσικουδιά που παρασκευάζεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών και λοιπών επιτρεπόμενων υλών από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), σύμφωνα με την παράγραφο Ε΄ του άρθρου 7 του ν. 2969/2001, υπόκειται σε εφάπαξ και κατ’ αποκοπή φορολόγηση πενήντα εννέα λεπτών (0,59) του ευρώ ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος».

3. Χύμα τσίπουρο και τσικουδιά δεν μπορεί να πουλάει ο καθένας, παρά μόνο οι διήμεροι. Όλοι οι υπόλοιποι με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να έχουν εμφιαλωμένα τα προϊόντα τους

Άρθρο 7 παρ. Ε’ του Ν. 2969/01 το τσίπουρο και η τσικουδιά των διήμερων επιτρέπεται να διατίθεται μόνο σε μορφή «χύμα» και δεν μπορεί να προσυσκευασθεί/εμφιαλωθεί.

Πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την Εγκύκλιο 5648/20-01-2020 εισήγαγε την απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “τσίπουρο” και “τσικουδιά” για τα χύμα προϊόντα των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), που προφανώς δεν είναι σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο και την Υ.Α.91354/2017.

Άρα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να τηρήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και να προστατεύσει το καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) αποσύροντας την εγκύκλιο 5648/20-01-2020 σήμερα.