Αρεόπολη: Επιτυχημένη η ενημέρωση για την υπογονιμότητα

imerida

imerida

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης η ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας”: Το σήμερα, διαφορετικό από το χθες και το πολλά υποσχόμενο αύριο”.

Το Κέντρο Υγείας σε συνεργασία με το δήμο Ανατολικής Μάνης και τη βοήθεια και προσφορά των ιατρών κ. Νικόλαου Μπαθρέλλου, MD, PhD, μαιευτήρα γυναικολόγου, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένου στην εξωσωματική γονιμοποίηση, και του κ. Αθανάσιου Παππά, MD, PhD, ιατρού υοβοηθούμενης αναπαραγωγής, έδωσαν την ευκαιρία σε κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν για την υπογονιμότητα, μια νόσο, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, που απαιτεί σωστή διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Τους ομιλητές προλόγισε ο διευθυντής του ΚΥ Αρεόπολης δρ Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της ημερίδας και κατέδειξε το μέγεθος ενός όχι και τόσο άγνωστου προβλήματος για την ευρύτερη περιοχή της Μάνης, ενός τόπου με πολλές ιδιαιτερότητες. Το κοινό καλωσόρισε επίσης στην ημερίδα ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος και ο πρωτοσύγκελλος της ιεράς μητροπόλεως Μάνης αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Αθανάσιος Παππάς, ο οποίος ανέλυσε τα αίτια της υπογονιμότητας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, για την υπογονιμότητα ενός ζευγαριού ευθύνεται κατά 40% ο ανδρικός παράγοντας, κατά 40% ο γυναικείος, ενώ στο 20% των περιπτώσεων τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ο κ. Παππάς ανέδειξε τους παράγοντες της σημερινής καθημερινότητας, κοινωνικούς και οικονομικούς, που οδηγούν ένα νέο ζευγάρι στην αναβολή της απόκτησης τέκνων με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των ποσοστών επιτυχούς γονιμοποίησης.

Στη συνέχεια ο κ. Μπαθρέλλος παρουσίασε τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τη φιλοσοφία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τρόπο κατανοητό για το απλό κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση.

Στο τέλος οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές, αλλά και να μοιραστούν με το υπόλοιπο κοινό τις δικές τους εμπειρίες.

Μετά το πέρας των ομιλιών αρκετά ζευγάρια από την περιοχή είχαν τη δυνατότητα να εξετασθούν δωρεάν από τους ιατρούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα τους κατευθύνουν για την πορεία των ενεργειών που πιθανόν χρειάζεται να ακολουθήσουν.

Ευχή όλων ήταν η ημερίδα να αποτελέσει το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Μάνης γύρω από αυτό το σημαντικό πρόβλημα και να κατορθώσει να αποτινάξει τα όποια κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος. Ο δύο προσκεκλημένοι ιατροί δεσμεύθηκαν από πλευράς τους να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.