Αρεόπολη: 507 γυναίκες εξετάστηκαν για παθήσεις του μαστού

exetasi mastou Areopoli (1)

exetasi mastou Areopoli (1)

Σε συνέχεια του προγράμματος “Η πρόληψη σώζει ζωές”, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης διοργάνωσε και φιλοξένησε διημερίδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου γυναικών με τίτλο “Καρκίνος μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση”, σε συνεργασία με την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία – Ίαση – Στήριξη “Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.”, υπό την αιγίδα του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, κλιμάκιο δέκα ιατρών, εξειδικευμένων στις νεοπλασίες του μαστού, πραγματοποίησε υπερηχογράφημα και φυσική εξέταση σε 507 γυναίκες από τη Μάνη και την ευρύτερη περιοχή των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν έπειτα από την πρώτη ανάλυση των δεδομένων ήταν ότι:

– Οι γυναίκες που εξετάστηκαν προέρχονταν: το 76,1% από το δήμο Ανατολικής Μάνης, το 10,2% από το Δ. Σπάρτης, το 5,1% από το Δ. Δυτικής Μάνης, το 4,7% από το Δ. Ευρώτα, το 2,7% από το Δ. Μονεμβασίας και το 1,2% από το δήμο Καλαμάτας.

– Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν 46,3 έτη.

– Το 41% ανέφερε ότι δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ μόλις το 42% έχει πραγματοποιήσει έστω μια φορά υπερηχογράφημα μαστών.

– Το 61,4% δεν είχε υποβληθεί σε μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών τα τελευταία τρία χρόνια.

– Το 23,7% ήταν ανασφάλιστες. Οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ αποτέλεσαν την πλειονότητα, ακολουθούμενες από εκείνες του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή νεοπλασία των γυναικών και την πρώτη αιτία θανάτου αυτών στις ηλικίες 45-60 ετών. Οι κακοήθειες του γυναικείου φύλου, και δη του μαστού, συχνά διαλάθουν της προσοχής και υποεκτιμώνται από τις παθούσες, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες της θεραπευτικής παρέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι υποπολλαπλάσια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όλα αυτά τα δεδομένα τονίστηκαν στις ομιλίες του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης δρος Ανάργυρου Μαριόλη και του προέδρου της “Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.” κ. Γρηγορίου Ξεπαπαδάκη, οι οποίοι επεσήμαναν τις αλλαγές στις συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομική κρίση και την ολοένα αυξανόμενη επίπτωση του καρκίνου του μαστού.

Κατά την κατά πρόσωπο επαφή εξεταστών και εξεταζομένων επισημάνθηκε η αξία της επανάληψης του προληπτικού ελέγχου ανά τακτά κατά περίπτωση χρονικά διαστήματα και εκφράστηκαν απορίες και ανησυχίες από μέρους των εξεταζομένων, ενώ έγινε επιγραμματική αναφορά τόσο στις κακοήθεις όσο και στις καλοήθεις παθήσεις του μαστού και στα συμπτώματά τους. Σε όλες τις εξεταζόμενες δόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Εκτός από καθοδήγηση, στις γυναίκες εκείνες οι οποίες εξετάστηκαν και βρέθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, η συνέχιση της παρακολούθησης οργανώθηκε και δρομολογείται από κοινού, από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και τους ειδικούς της “Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.”.

Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του ΚΥ Αρεόπολης, ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στο δήμο Ανατολικής Μάνης και ιδιαιτέρως στο δήμαρχο κ. Π. Ανδρεάκο για την έμπρακτη συνεισφορά τους, στη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας κ. Ε. Παπαγεωργίου, καθώς και στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, για την αμέριστη στήριξή τους.

Επίσης, ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνονται στην Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία – Ίαση – Στήριξη “Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.”, στο προσωπικό της που προσήλθε και ιδιαίτερα στον πρόεδρό της κ. Ξεπαπαδάκη.

“Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης ευχαριστεί θερμά το σύνολο του κόσμου που με την ανταπόκρισή του έχει γίνει η κινητήριος δύναμη για τη βελτίωση των δράσεών μας. Δεσμευόμαστε για τη συνέχιση της εξελικτικής πορείας των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπερνικώντας μικρότερα και μεγαλύτερα εμπόδια της καθημερινότητας, χωρίς να ενδίδουμε στην ορμή των κυμάτων της περιρρέουσας ύφεσης”, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Μαριόλης.

exetasi mastou Areopoli (2)exetasi mastou Areopoli (3)exetasi mastou Areopoli (4)exetasi mastou Areopoli (5)exetasi mastou Areopoli (6)