Σε συνέχεια του προγράμματος “Η πρόληψη σώζει ζωές”, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης διοργάνωσε και φιλοξένησε για τρίτη φορά διημερίδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου γυναικών με τίτλο “Καρκίνος μαστού: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση”, σε συνεργασία με την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία Ίαση – Στήριξη “ΕΜΕΙΣ”, υπό την αιγίδα του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου κλιμάκιο δεκατεσσάρων ιατρών, εξειδικευμένων στα νοσήματα του μαστού, πραγματοποίησε υπερηχογράφημα μαστών και κλινική εξέταση σε 534 γυναίκες, από τη Μάνη και την ευρύτερη περιοχή των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Κατά την κατά πρόσωπο επαφή εξεταστών και εξεταζομένων επισημάνθηκε η diimerida (2)αξία της επανάληψης του προληπτικού ελέγχου ανά τακτά κατά περίπτωση χρονικά διαστήματα και εκφράστηκαν απορίες και ανησυχίες από μέρους των εξεταζομένων, ενώ έγινε επιγραμματική αναφορά τόσο των κακοήθων όσο και των καλοήθων παθήσεων του μαστού και των συμπτωμάτων τους. Σε όλες τις εξεταζόμενες επιδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Εκτός από καθοδήγηση, στις γυναίκες εκείνες οι οποίες εξετάστηκαν και βρέθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, η συνέχιση της παρακολούθησης οργανώθηκε και δρομολογείται από κοινού, από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και τους ειδικούς της “ΕΜΕΙΣ”, ενώ τα ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα σε ιατρικό συνέδριο.

Στο πλαίσιο της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον διευθυντή του ΚΥ Αρεόπολης κ. Ανάργυρο Μαριόλη και τον προέδρο της “ΕΜΕΙΣ” κ. Γρηγόριο Ξεπαπαδάκη, οι οποίοι επεσήμαναν τις αλλαγές στις συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομική κρίση και την ολοένα αυξανόμενη επίπτωση του καρκίνου του μαστού.

Ακολούθησε, μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, τιμητική βράβευση του κ. Ξεπαπαδάκη από τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, για την ανεκτίμητη προσφορά του πρώτου στον τομέα της υγείας.

vraveysi

“Ιδιαίτερες ευχαριστίες”, σημειώνει σε ανακοίνωση ο κ. Μαριόλης, “αξίζουν στο δήμο Ανατολικής Μάνης και ιδιαιτέρως στο δήμαρχο κ. Ανδρεάκο για την έμπρακτη συνεισφορά τους στο έργο μας, στη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας κ. Εύη Παπαγεωργίου, καθώς και στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, για την αμέριστη στήριξή τους.

Τέλος, ξεχωριστές ευχαριστίες αξίζουν στην Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία Ίαση – Στήριξη «ΕΜΕΙΣ», στο προσωπικό της που προσήλθε, και ιδιαίτερα στον πρόεδρό της κ. Γρηγόριο Ξεπαπαδάκη. Το να βλέπει κανείς με τα μάτια των εθελοντών ιατρών είναι κάτι υπέροχο.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν και όλες οι εθελόντριες και οι εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίηση της διημερίδας.

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης ευχαριστεί θερμά το σύνολο του κόσμου που με την ανταπόκρισή του έχει γίνει η κινητήριος δύναμη για τη βελτίωση των δράσεών μας”.