Αριστεροί Οικονομολόγοι εναντίον της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το “ναι” στο δημοψήφισμα

Synergasia Aristerwn Oikonomologwn

Synergasia Aristerwn Oikonomologwn

Η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ αποφάσισε να συμμετάσχει στην επιτροπή υποστήριξης υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Σχολιάζοντας αυτή τη στάση, η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων σημειώνει πως «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, μετά από πενταετή ύφεση και λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών των μνημονίων, διαπιστώνουμε την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και των παραγωγικών δομών, και ολοένα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας να έρχονται αντιμέτωπα με συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Και όμως για όλες αυτές τις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου το ΟΕΕ δεν είχε κάνει καμία παρέμβαση μέχρι σήμερα, αλλά συνειδητά επέλεγε την πολιτική της αδράνειας και της εκκωφαντικής σιωπής.

Ακόμη και σήμερα, αναμασώντας τις πολιτικές των κομμάτων που μας οδήγησαν και εφάρμοσαν το μνημόνιο, αναφέρονται σε “μονόδρομο” για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους.

Ακόμη και τώρα, αντί να ενημερώσουν την κοινωνία ευρύτερα για το τι είναι το μνημόνιο, τι επιπτώσεις επιφέρει και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις, συντάσσονται με τις δυνάμεις εκείνες που ασκούν πίεση (πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή), ούτως ώστε να οδηγηθούμε εκ νέου σε μια άνευ όρων παράδοση στο μνημονιακό άρμα.

Πώς είναι δυνατόν στον κλάδο των οικονομολόγων, των λογιστών-φοροτεχνικών, που έχουν βιώσει αυτές τις καταστροφικές πολιτικές, το ΟΕΕ σήμερα άραγε να δηλώνει “Υποστηρικτής του Ναι”;

– Είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στη διαρκή λιτότητα και ύφεση;

– Είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση της κοινωνίας;

– Είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στη συνέχιση της καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει με ψυχραιμία και απερίσπαστα χωρίς να παρεμποδίζεται η δημοκρατική του έκφραση και μακριά από τα σενάρια του τρόμου».