Αρχαίο θέατρο Σπάρτης: Εδώ η μελέτη, εκεί η μελέτη… πού είναι η μελέτη;

arxaio theatro Spartis

fotorealistiki apeikonisi arxaiou theatrou Spartis

Πέρασαν ήδη δυο χρόνια από τότε που ο Σταύρος Μπένος, εκπροσωπώντας το «Διάζωμα», παρέδωσε στους τοπικούς αρμοδίους εγκεκριμένη μελέτη για την αποκατάσταση, συντήρηση και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, του πιο σπουδαίου και αναγνωρίσιμου μνημείου της αρχαίας Σπάρτης.

Ο Παυσανίας το χαρακτηρίζει «θέατρον, λίθου λευκού, θέας άξιον».

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στην αρχαία Ελλάδα, σημαντικός τόπος συνάντησης και φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με διάμετρο κοίλου 141μ ήταν ίσως το μεγαλύτερο θέατρο στον ελλαδικό χώρο και συγκρίνεται με αυτό της Δωδώνης με διάμετρο 136μ και της Μεγαλόπολης με διάμετρο 131μ.

Υπολογίζεται ότι ήταν σχεδιασμένο για να υποδέχεται περίπου 17.000 θεατές, χωρητικότητα που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Διονυσιακού θεάτρου και υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη του θεάτρου της Επιδαύρου.

maketa tou arxaiou theatrou Spartis stin arxiki tou morfi

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την πανηγυρική -μετά «βαΐων και κλάδων»- παραλαβή της μελέτης, ΚΑΝΕΙΣ δε γνωρίζει ποια είναι η τύχη της ΟΥΤΕ τίποτε έχει ανακοινωθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

– Μήπως, τελικά, ΚΑΙ αυτή η προοπτική πρόκειται να γίνει ένα από τα πολλά «τρένα» που αρνούνται να σταματήσουν στο Σταθμό Ανάπτυξης της Σπάρτης και της Λακωνίας;

– Μήπως, τελικά, ΚΑΙ αυτή η ΜΕΛΕΤΗ πάει να συναντήσει και άλλες «αδερφούλες» της που «αραχνιάζουν» σε συρτάρια και αποθήκες ενώ η Σπάρτη και η Λακωνία παραμένουν βυθισμένες στην υπανάπτυξη και τη στασιμότητα;

Βαγγέλης Μητράκος