Αρχαιολογικά μνημεία και Υπερταμείο: Ενημέρωση σχετικά με την πορεία ελέγχου των 10.119 ΚΑΕΚ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τους 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα προς μεταβίβαση στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας απέστειλε στο υπουργείο τα διαθέσιμα γεωχωρικά και περιγραφικά στοιχεία των ΚΑΕΚ ανά περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα: α) κτηματολογικά διαγράμματα, β) αποσπάσματα κτηματολογικού πίνακα και γ) πολύγωνα σε περιβάλλον Google Earth και GIS.

Τα παραπάνω στοιχεία ήδη διαβιβάζονται στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και στις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, προκειμένου να ελεγχθούν ενδελεχώς και να εντοπιστούν οι κωδικοί που αντιστοιχούν σε ακίνητα τα οποία εξυπηρετούν τον δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, οι Υπηρεσίες καλούνται να εντοπίσουν ΚΑΕΚ που αντιστοιχούν και σε άλλα ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν προς εξυπηρέτηση της λειτουργίας και των σκοπών τους.

Με την ολοκλήρωση της συλλογής των δεδομένων από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ο ονομαστικός κατάλογος των ΚΑΕΚ θα αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών και θα γνωστοποιηθεί δημόσια.


Δείτε σχετικά:

Δαβάκης: Απόδειξη απίστευτης προχειρότητας η ένταξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο”

Διαψεύδει την εκχώρηση αρχαιολογικών μνημείων στο Υπερταμείο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ”

Δαβάκης: Σαφώς και περιλαμβάνονται αρχαιολογικά μνημεία στη λίστα των ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ”