“Ας μιλήσουμε επιτέλους για δασοπροστασία και όχι για δασοπυρόσβεση”

dasiki pyrkagia

της Δήμητρας Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”


Η “Πελοπόννησος Οικολογική” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, με τη θερμοκρασία να είναι σε άνοδο και τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές να έχουν ξεσπάσει σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην άνοιξη.

Επίσης βρισκόμαστε εν αναμονή της προκήρυξης για την πρόσληψη 5.066 υπαλλήλων στην αντιπυρική προστασία, μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που θα ενισχύσουν τις τοπικές δασικές υπηρεσίες.

Για την αποφυγή όμως μιας καταστροφής σημαντική είναι η πρόληψη, και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε σημαντικά και καταθέτουμε τα παρακάτω:

Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πλέον εδώ, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αντιπυρικής περιόδου.

Να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα δελτία καιρού που στέλνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και να ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Στελέχωση όλων των φυλακίων με προσωπικό.

Έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου.

Έλεγχος των υδατοδεξαμενών για τυχόν ύπαρξη φθοράς. Επισημαίνουμε ότι, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι να κάνουν χρήση του νερού αυτού ποτίζοντας τα χωράφια τους από τις δεξαμενές, τονίζουμε ότι οι δεξαμενές πυρόσβεσης έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και είναι δύσκολη η διαδικασία πλήρωσής τους.

Επιβάλλεται ο καθαρισμός οικοπέδων και αγρών από τα αγριόχορτα που έχουν αρχίσει ήδη να ξεραίνονται. Με πρωτοβουλία των δημοτικών υπηρεσιών να ενημερώνονται οι πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, αλλά και τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων από προεξέχοντα κλαδιά, ώστε να είναι αυτοί ανά πάσα στιγμή προσπελάσιμοι από τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η πιθανολογούμενη αιτία των πρόσφατων πυρκαγιών, δηλαδή η καύση αγροτικών κλαδεμάτων, αποδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της μεθόδου αυτής για την απαλλαγή των αγρών από τα κλαδέματα με τη μέθοδο του επιτόπιου (ή μετά από συγκέντρωση) θρυμματισμού αυτών και το άπλωμά τους στο έδαφος. Αυτό εξάλλου είναι μέτρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αναμένεται να λαμβάνει και στρεμματική επιδότηση. Είναι φανερό όμως ότι τα οφέλη του δεν θα αφορούν μόνο την αποφυγή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση του εδάφους αλλά και την αποτροπή κινδύνων για τα δάση και τα χωριά μας. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να περάσουμε, με αφετηρία το σήμερα, σε μια νέα εποχή στη διαχείριση των αγροτικών κλαδεμάτων και γενικά φυτικών αποβλήτων. Τα οφέλη είναι πολλαπλά με πρώτο απ’ όλα την ασφάλειά μας από φωτιές, ενώ αντίθετα όλοι πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι πρόκληση φωτιάς από καύση κλαδιών επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Όσον αφορά στους αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, θα πρέπει το προσωπικό που απασχολείται να είναι καταρτισμένο και εκπαιδευμένο σε περίπτωση εκκένωσης του χώρου. Η επιμόρφωση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από το εξειδικευμένο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, γι’ αυτό προς αυτή την κατεύθυνση καλό θα είναι να υπάρξει μια συνεννόηση της πυροσβεστικής με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Κομβικής σημασίας για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ο καθαρισμός των χώρων και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλησίον του χώρου αυτού.

Τέλος θα αναφερθούμε σε υπαίθριους χώρους όπως στο μαγευτικό Πολυλίμνιο, που αποτελεί δικαιολογημένα πόλο έλξης επισκεπτών και εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής και γενικότερα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση κινδύνου και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να διαπιστωθεί αυτό στην πράξη.

Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε έχουν προκύψει μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς (εκπροσώπους δασικών υπαλλήλων, δημοτικών υπαλλήλων, πυροσβεστικό σώμα κλπ).

Τέλος προσβλέπουμε στον κάλο συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.