“Ασπίδα” κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας υψώνει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εκτιμάται από τους ειδικούς ως η “σιωπηλή ασθένεια” του 21ου αιώνα, καθώς έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας (περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από αυτήν).

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ΧΑΠ, το κέντρο υγείας Αρεόπολης, σε συνεργασία με το πνευμονολογικό ιατρείο της νοσηλευτικής μονάδας Σπάρτης, το τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του δήμου Ανατολικής Μάνης, παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων στους πολίτες της Μάνης για έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου (ώρες 8.30′ – 14.30′). Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης από εξειδικευμένους πνευμονολόγους για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

“Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ”, μας ενημερώνει ο διευθυντής του ΚΥ Αρεόπολης δρ Ανάργυρος Μαριόλης και συνεχίζει: “Εξίσου, όμως, επικίνδυνη με τη νόσο, είναι και η άγνοια. Η νόσος αναπτύσσεται «σιωπηλά και ύπουλα» για 10-20 χρόνια με πολύ ήπια και ανεκτά συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να τα θεωρούν σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται. Στην Ελλάδα 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 600.000 έλληνες νοσούν. Οι μισοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή επιλογή της θεραπείας και η συχνή παρακολούθηση ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.