Ατομική ευθύνη

γράφει ο Χάρης Πισκοπάνης, τ. νομαρχιακός σύμβουλος Λακωνίας


Είναι ατομική ευθύνη και κοινωνική υπευθυνότητα η προστασία της υγείας μας και της υγείας των συνανθρώπων μας.

Είναι ατομική, συλλογική και πολιτική ευθύνη η προστασία της δημόσιας υγείας.

Είναι ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη η προστασία της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Η νέα χρονιά παρέλαβε την θλιβερή κληρονομιά της πανδημίας όπου η διαχείρισή της αναδεικνύει, παθογένειες, αστοχίες, αδυναμίες αλλά και σχεδιασμούς, προτάγματα και πολιτικές.

Μέσα στην νεκρική σιγή που επιβάλλουν τα μέτρα για την πανδημία, ο χρόνος παίρνει την πραγματική του διάσταση, με το φόβο να βρίσκει χώρο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον και να περνά σαν καταιγίδα.

Τούτες τις μέρες που όλα τυπικά δείχνουν παγωμένα στο παρόν, ουσιαστικά είναι σ’ έναν τεράστιο επιταχυντή εξελίξεων.

Με αφορμή την πανδημία γίνεται μια τεράστια “άσκηση ετοιμότητας” για την επιβολή ενός μοντέλου μεταδημοκρατίας ίσως και μεταπολιτικής.

Είναι καλοσχεδιασμένη επίθεση με σύμμαχους διεφθαρμένους θεσμούς, φορείς και μηχανισμούς που τροφοδοτούν και ενισχύουν τα φοβικά και συντηρητικά αντανακλαστικά μέρους της κοινωνίας, προτάσσοντας ακραίες πολιτικές και συμπεριφορές ως αντίληψη και στάση ζωής.

Είναι ατομική και κοινωνική ευθύνη να αντιδράσουμε σ’ αυτά γιατί αφορούν την ίδια την ζωή μας.

Είναι ατομική και κοινωνική ευθύνη να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι ατομική ευθύνη και μέγιστο πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον η διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής, προοδευτικής και πολιτικής συμμαχίας που θα εκφράζει τις δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής, και της νέας γενιάς.

Το μπλοκ των δυνάμεων αυτών, μπορεί και πρέπει να το εκφράσει μια σύμπραξη της ευρύτερης αριστερής, δημοκρατικής παράταξης.

Η σύμπραξη αυτή είναι και πάλι το ιστορικό καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχει “ιδανική συνταγή”. Σίγουρα όμως χρειάζεται όραμα, πρόταγμα, πρόγραμμα και συγκεκριμένο σχέδιο. Χρειάζεται αισθητική και δημιουργική εξωστρέφεια και ανάδειξη νέας αντίληψης στην εσωτερική λειτουργία.

Να γίνει ορόσημο, αφετηρία και ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και επαναφορά αρχών και αξιών που θα κυριαρχήσουν και υπηρετήσουν με επάρκεια τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στην συγκυρία αυτή το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία ως ουσία και διαδικασία είναι μια ιστορική ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο η πολιτική με αρχές, αξίες και όραμα για δίκαιη Κοινωνία, Ελευθερία, Ειρήνη και Δημοκρατία.

Η σημασία, η ουσία, η αξία και η επιτυχία του συνεδρίου θα κριθεί από το κοινωνικό ενδιαφέρον, το ενωτικό και συνθετικό εκτόπισμα, το προγραμματικό και οραματικό αποτύπωμα.

Είναι σημαντική η ενεργοποίηση της πλειοψηφικής κοινωνικής βάσης και κάθε πολίτη με δημοκρατικά αντανακλαστικά και ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Είναι ατομική, κοινωνική και πατριωτική ευθύνη η συμμετοχή μας, καθήκον και υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία. Αυτό το έχει αποδείξει πάντα όταν χρειάστηκε η αριστερή δημοκρατική παράταξη.