Ατυχής και…ύποπτη η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών

sxoleio

γράφει ο φιλόλογος Ιωάννης Χρηστάκης


Αγαπητοί φίλοι, αναγνώστες

Δεν ξέρω γιατί τόση πρεμούρα κατέλαβε τους ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας και με συνοπτικές διαδικασίες κατάργησαν την αργία των Τριών Ιεραρχών.

Πολλοί άσχετοι δε γνωρίζουν πως αυτοί είναι οι πνευματικοί μας πατέρες και οδηγοί στο πολυσύνθετο και εσχάτως εξοντωτικό έργο μας. Έχουμε κάθε δικαίωμα να τιμάμε με αργία τους αγίους μας!

Πολλοί άσχετοι δεν ξέρουν πως με υπέροχα κατατοπιστικά δίωρα αφιερώματα/προγράμματα, την παραμονή της γιορτής, τιμούσαμε δεόντως τους τρεις μεγάλους αυτούς φωστήρες της γνώσης που πάντρεψαν ιδανικά χριστιανικό δόγμα και αρχαία ελληνική παράδοση.

Πολλοί άσχετοι αγνοούν πως δίναμε έμφαση στο ιεραποστολικό, φιλοεκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο τους, κάνοντας συμμέτοχους τους μαθητές μας στα ανώτερα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αυτοί υπηρέτησαν.

Πολλοί άσχετοι θέλουν να παραβλέπουν ότι ανήμερα της γιορτής τους αφήναμε στην κρίση των μαθητών και των οικείων τους τον συνεπαγόμενο/επακόλουθο εκκλησιασμό.

Τώρα, ποια σκοτεινά κέντρα, καταργούν την αργία των απανταχού ορθόδοξων εκπαιδευτικών;

Η τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος με μια αναφορά /όρθρου (πρωινές ώρες), κοινώς πασπάλισμα, ξεπέταγμα είναι η επίσημη άποψη του υπουργείου για τη μνημόνευση του πολυποίκιλου έργου τους;

Λυπάμαι, πραγματικά, αν αυτή είναι η επίσημη άποψη του υπουργείου και της Εκκλησίας μας.

Θα πονέσω πραγματικά, αν ανακαλύψω ότι πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται αντεθνικά και αντιορθόδοξα κέντρα ή αφελείς σκέψεις για δημιουργία φυλακτηρίων μαθητών και όχι σκεπτόμενων νέων.

Η Παιδεία δε σώζεται με την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών αλλά με δημιουργία λειτουργικών σχολείων, διορισμό δασκάλων, αξιοπρεπών μισθών και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας!

(Πρόσφατα, θρηνήσαμε στον Μολώχ της ασφάλτου, δύο συναδέλφους που στοιβάζονταν με μερικούς ακόμα, σε σακαράκες δεκαετιών, τρέχοντας να καλύψουν κενά της πολιτείας, ελαστικά εργαζόμενοι).

Έλεος πια!

Ντροπή σε όσους αναμασούν την καραμέλα ότι για όλα τα δεινά αυτού του κόσμου φταίνε οι εκπαιδευτικοί.

Αίσχος για αυτήν την κακοήθεια!