Αυξήσεις ΔΕΥΑΣ: “Γδάρσιμο” των δημοτών καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Σπάρτης

DEYAS Spartis (1)

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησε ο Βασίλης Σαραντόπουλος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δημόσια Επιχείριση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σπάρτης, σχετικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής να φέρει στις 15 Μαΐου προς συζήτηση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, εν μέσω πανδημίας, θέμα αυξήσεων σε ύδρευση και αποχέτευση.

Όπως υποστηρίζει: “Η δημοτική αρχή θεωρεί πως βρήκε την ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό της στόχο, στη ζούλα και δια περιφοράς χωρίς τη φυσική παρουσία των παρατάξεων και των δημοτών, φοβούμενη τη δίκαιη αγανάκτηση τους.

Μπορούμε σήμερα να συζητάμε για αυξήσεις στο νερό (έως και 400% στο πάγιο) και στην αποχέτευση τη στιγμή που:

Πρώτον οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους ή την πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές; Που και πέρυσι δεν είχαν σχεδόν καθόλου εισόδημα;

Δεύτερον οι μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι που έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους, δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ και έχουν αβέβαιο μέλλον;

Τρίτον οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό με την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό, οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις πείνας που τους εξασφάλισαν όλες οι κυβερνήσεις και κάνουν όλοι τους καθημερινό αγώνα για να επιβιώσουν;

Αντί λοιπόν να συζητάμε μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών, αντί να διεκδικούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει την ΔΕΥΑΣ, όπως έκανε με τις τράπεζες, κοιτάτε πως παραπέρα θα “γδάρετε” τους δημότες. Τη στιγμή που το νερό ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε είναι είδος πρώτης ανάγκης και η κατανάλωσή του θα αυξηθεί και για λόγους υγιεινής.

Στην εισήγηση που μας δώσατε εντελώς κυνικά, μας λέτε ότι το κριτήριο στην λειτουργία της ΔΕΥΑΣ πρέπει να στηρίζεται στη λογική κόστους – οφέλους. Δηλαδή για όποιο έργο γίνεται ποια θα είναι η συμβολή του για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αν πχ χρειάζεται ένα αντιπλημμυρικό έργο που κάποια στιγμή θα σώσει ζωές και περιουσίες δεν το φτιάχνουμε γιατί δεν αποφέρει έσοδα.

Δεν μας εκπλήσσει ο κυνισμός σας. Είδαμε τις τραγικές συνέπειες από την πολιτική του κόστους – οφέλους στα τραγικά γεγονότα στη Μάντρα Αττικής, στο Μάτι και αλλού. Το βιώνουμε τώρα με τραγικό τρόπο με τον κορωνοϊό και παγκόσμια και στη χώρα μας, με τις μεγάλες ελλείψεις στα εθνικά συστήματα υγείας.

Μας ζητάτε να σας κάνουμε προτάσεις και αν είναι καλύτερες από τις δικές σας να τις υιοθετήσετε. Η δική μας πρόταση είναι στον αντίποδα της δική σας και ξεκινάει από την θέση ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα όπως θεωρείται εσείς και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Σπάρτης καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του δήμου μας να παλέψουν για:

  • Μείωση των τελών ύδρευσης, αλλά και όλων των δημοτικών τελών κατά 40% στις λαϊκές οικογένειες με κατάργηση κάθε πάγιου.
  • Κατάργηση κάθε δημοτικού τέλους σε άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Μεγάλη αύξηση όλων των δημοτικών τελών στους επιχειρηματικούς ομίλους (ξενοδοχεία, τράπεζες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλπ).
  • Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν καθώς και καμία δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λαϊκών στρωμάτων για χρέη προς την ΔΕΥΑΣ και το δήμο όπως έκανε πχ η προηγούμενη δημοτική αρχή του Βαλιώτη.
  • Αγωνιστική διεκδίκηση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής, για χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να γίνουν έργα υποδομής για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για να επιτευχθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής”.