Αυξήσεις ΔΕΥΑΣ: “Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα”

logariasmos nerou

Επίσκεψη στη ΔΕΥΑ Σπάρτης και συζήτηση με τους εργαζόμενους πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπέιρωσης με επικεφαλής τον Γιάννη Κελάρη περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου και εργαζόμενο στη ΔΕΥ Κιάτου και τον Βασίλη Σαραντόπουλο εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάρτης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σπάρτης.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ και τις προτεινόμενες αυξήσεις στην οποία ο κ. Κελάρης δήλωσε τα εξής:

“Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την βιωσιμότητα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και κατ’ επέκταση την τιμολογιακή πολιτική. Πολλές ΔΕΥΑ με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, προωθούν την αναπροσαρμογή- ανατίμηση των τιμολογίων ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην λειτουργία τους, όπως άλλωστε γίνεται και με την ΔΕΥΑ Σπάρτης.

Οι ΔΕΥΑ διαχειρίζονται ένα αγαθό της φύσης που είναι απαραίτητο για την ζωή μέσα από ένα νομικό πλαίσιο που όμως το θεωρεί ως εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Οι επιχειρήσεις αν και «κοινωφελούς σκοπού», ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια, τον ρόλο τους στον στόχο προώθησης της εμπορευματοποίησης του νερού. Με νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας τους στην λογική της αντιδραστικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού με διάφορες μορφές.

Μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο όμως που το νερό από φυσικός πόρος απαραίτητος για την ζωή μετατρέπεται ουσιαστικά σε επενδυτικό προϊόν για κέρδος, οι ΔΕΥΑ έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο για να περάσει στη συνείδηση του λαού η λογική της ανταποδοτικότητας.

Οι ΔΕΥΑ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να είναι «βιώσιμες», πρέπει να αυξάνουν συνεχώς τα τιμολόγια ώστε να προσαρμόζονται κάθε φορά στη λογική της ανάκτησης του κόστους, αφού αυτό εξαρτάται πλήρως από τα ανταποδοτικά τέλη δηλ. τους λογαριασμούς και να αυξάνουν παράλληλα τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Μέσα από την συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των επιχειρήσεων, την υποστελέχωση με την δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού, προωθείται όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερους ρυθμούς, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών από την πίσω πόρτα των επιχειρήσεων με την παραχώρηση όλων και περισσότερων τομέων και τμημάτων σε ιδιώτες – εργολάβους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράλληλα οι ΔΕΥΑ αποτελούν ένα πολύτιμο φυτώριο για όλες τις άθλιες ελαστικές μορφές απασχόλησης που σήμερα επικρατούν παντού: Δίπλα στο μόνιμο προσωπικό που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί δραματικά, υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», εργολαβικοί εργαζόμενοι χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, ολόκληρος «στρατός» εργαζομένων πολλών ταχυτήτων!

Όλα αυτά έχουν σχέση με την εφαρμογή της πολιτικής που δεν έχει στην προμετωπίδα της τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των ομίλων που θέλουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην διαχείριση του νερού. Η απαξίωση είναι συνειδητή επιλογή που γίνεται για να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το ίδιο κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων για να τα παραδώσουν στην ΤΕΡΝΑ, το ίδιο έκαναν με την ενέργεια, την ΔΕΗ κλπ.

Μια πολιτική που πληρώνουν πολύ ακριβά τα λαϊκά στρώματα που αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη τους μέσα από την αύξηση των τιμολογίων και οι εργαζόμενοι μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας της υποστελέχωσης, με συνεχείς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσα από την ανεπάρκεια μέτρων για την υγεία και ασφάλειά τους που πληρώνουν με δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Πολιτική που υπηρετείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που ενώ «κλαίγονται» και διαμαρτύρονται για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις αυξήσεις που «αναγκάζονται» να κάνουν, όμως συμφωνούν με την λειτουργία την υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης στην αδιέξοδη πολιτική της ανταποδοτικότητας, (αν και στα λόγια λένε συνέχεια ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα), στη λογική της ανταγωνιστικότητας και των κριτηρίων της ιδιωτικής οικονομίας.

Γι’ αυτό μεταξύ των άλλων και δεν διεκδικούν μόνιμο προσωπικό, αλλά στην πράξη συμφωνούν και εφαρμόζουν στο έπακρον τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, δεν διεκδικούν επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή των απαραίτητων έργων αλλά επιβάλουν χαράτσια όπως το 80% για νέα έργα, δεν διεκδικούν κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων, φθηνό ρεύμα για τις ενεργοβόρες μονάδες όπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί που έχουν στην κυριολεξία αφεθεί στην τύχη τους, οι περισσότεροι με συμβάσεις παραχώρησης σε εργολάβους, στην ουσία να υπολειτουργούν με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Οι όποιες μελέτες βιωσιμότητας παραγγέλνουν από μελετητικά γραφεία είναι «κουμπωμένες» στο αντιδραστικό πλαίσιο διαχείρισης, είναι κομμένες και ραμμένες στη λογική της εμπορευματοποίησης του νερού, στη λογική του «κόστους – οφέλους», δεν μπορούν παρά να καταλήγουν πάντα σε αύξηση των τιμολογίων, σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και γι αυτό πρέπει να απορριφθούν.

Τα αδιέξοδα και την κακή οικονομική κατάσταση στις ΔΕΥΑ τα προκαλεί ακριβώς η εφαρμογή αυτών των πολιτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα. Καπιταλιστική ανάπτυξη και φθηνό νερό είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση στον αντίποδα αυτής της πολιτικής πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις δεν είναι μονόδρομος, όπως προβάλουν. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Με σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ταμιευτήρες συλλογής βρόχινου νερού για άρδευση, αξιοποίηση του δυναμικού των δεκάδων πηγών και ποταμών της περιοχής, αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων, κατασκευή έργων, φραγμάτων κλπ.

Με κεντρικό σχεδιασμό που θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε νερό, θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση προστασία και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και την ανάδειξη του υδρονομικού τους ρόλου.

Προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος προς μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση, είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις”.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News