Αυτοδιοικητικοί ζητούν να μην υπογραφεί η σύμβαση για τα απορρίμματα

diaxeirisi aporrimmatwn

diaxeirisi aporrimmatwn

Το ακόλουθο υπόμνημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη απηύθυναν επικεφαλής αυτοδιοικητικών κινήσεων της Πελοποννήσου, ζητώντας να μην υπογραφεί μέχρι τις επικείμενες εκλογές η σύμβαση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων:

“Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο βρίσκεται στη φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο υπουργείο. Επειδή για το έργο αυτό:

Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση της κοινής γνώμης, την απόκρυψη στοιχείων του διαγωνισμού, την τήρηση των όρων που θέτει ο περιφερειακός σχεδιασμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε κάτω από τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων, λήφθηκε με μικρή πλειοψηφία με την απουσία των μειοψηφιών και από τότε έχουν υπάρξει πολιτικές διαφοροποιήσεις από την ομάδα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, ενώ στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια ούτε καν έγινε ενημέρωση και συζήτηση.

Υπάρχουν δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που εμπλέκονται άμεσα με το έργο και έχουν κατατεθεί σοβαρές ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύμβαση που θα υπογραφεί μας δεσμεύει για τα επόμενα τουλάχιστον 28 χρόνια!

Ακόμα δεδομένου ότι σε δύο μήνες θα έχουμε τις νέες αυτοδιοικητικές ηγεσίες, οπότε και θα κληθούν οι νεοεκλεγέντες να διαχειριστούν την υλοποίηση αυτού του έργου.

Σας καλούμε μέχρι τις 25 Μαΐου, που θα γίνουν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μην προβείτε στην υπογραφή της σύμβασης, που θα δεσμεύει αυτούς που θα αναλάβουν”.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε ακόμη στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Γ. Σμυρνιώτη και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Π. Νίκα, και υπογράφεται από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Νίκο Πατσαρίνο (Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου) και τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Σταμάτη Μπεχράκη (Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας) και Τάσο Παπαζαχαρία (Μαντινειακή Συμπολιτεία).