Αυτοψία Αραχωβίτη στις πληγείσες περιοχές και επίκαιρη ερώτηση σε Τσακαλώτο

Στις χτυπημένες από τη θεομηνία περιοχές μεταβαίνει αυτή τη στιγμή ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω για το μέγεθος της καταστροφής. Από νωρίς το πρωί είχε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, τον αρχηγό της πυροσβεστικής, τους δήμους και κατοίκους του νομού. Παράλληλα, έχει προωθήσει την παρακάτω επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με σκοπό να υπάρξει άμεσα στήριξη σε όσους δήμους επλήγησαν από την κακοκαιρία το τελευταίο 24ωρο:

“Η σφοδρή καταιγίδα που χτύπησε το νομό Λακωνίας, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου, επέφερε μεγάλες καταστροφές σε αρκετές περιοχές του νομού.

Ειδικότερα, στους Μολάους του δήμου Μονεμβασίας και στη Σκάλα του δήμου Ευρώτα υπήρξαν ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ τα ορμητικά νερά του ποταμού Ευρώτα κάλυψαν εξολοκλήρου τη γέφυρα της Σκάλας. Η γέφυρα είναι η μοναδική διάβαση από την κεντρική προς τη νότια και από την ανατολική προς τη δυτική Λακωνία, με αποτέλεσμα, για πολλές ώρες, ο νομός να κοπεί ουσιαστικά στα δύο. Ταυτόχρονα, μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και οδικό δίκτυο έχουν παρατηρηθεί και σε περιοχές του Πάρνωνα, όπως τα χωριά Γεράκι, Κεφαλάς κλπ. Στο δήμο της Σπάρτης, ήδη από χθες το απόγευμα, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε υπόγειους χώρους, καλλιέργειες και οδικό δίκτυο.

plimmyra

Το ξημέρωμα βρήκε το νομό Λακωνίας χτυπημένο για άλλη μια φορά από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους κατοίκους να είναι εύλογα σε απόγνωση για τις καταστροφές τόσο των περιουσιών τους όσο και των οδικών δικτύων του νομού. Διαρκώς λαμβάνουμε πληροφορίες για ζημιές και σε διάφορες άλλες περιοχές του νομού. Απελπιστική είναι επίσης η κατάσταση και στο νομό Μεσσηνίας. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από νωρίς το πρωί, εκτός από τις εκτεταμένες υλικές καταστροφές, μετρά και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός:
• Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε: α)άμεσα να ξεκινήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών και β) να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την καταστροφική καταιγίδα”.