Αφιερωμένη στους πρόσφυγες η σημερινή ημέρα

prosfyges

prosfyges

Από το 2001 η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να τιμήσουν όλους εκείνους που ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους.

Ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης και πάνω από είκοσι γνωστές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο -μεταξύ των οποίων ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Khaled Hosseini, η ηθοποιός Yao Chen, η ηθοποιός Diane Kruger, ο μουσικός Juanes- παρουσιάζουν μία σειρά από βίντεο 30 δευτερολέπτων για την υποστήριξη των προσφύγων.

Η εκστρατεία φιλοξενείται στα ελληνικά στην ιστοσελίδα www.unhcr.gr/refugeestories. Η ιστοσελίδα παρουσιάζει ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Στόχος της να αναδείξει την ανθρώπινη ιστορία πίσω από τα στατιστικά, την ιστορία που παραμένει ίδια μέσα στο χρόνο, όπου υπάρχουν πρόσφυγες.

Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας διώξεων ή πολέμου, αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Οι ιστορίες τους μιλούν για τη δύναμη, το κουράγιο και τον αγώνα των προσφύγων να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Ο Κανταρά από το Αφγανιστάν, η Ρίμα από τη Συρία, ο Κούσα από το Ιράν, ο Μοχάμεντ από το Ιράκ και άλλοι πρόσφυγες μοιράζοται μαζί μας την αγωνία, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Παράλληλα, άνθρωποι που δουλεύουν με πρόσφυγες, δημόσια πρόσωπα και το κοινό, που συμμετέχουν στην ιστοσελίδα, μεταφέρουν τις δικές τους μαρτυρίες, εμπειρίες και οικογενειακές μνήμες. Ας τους ακούσουμε και ας διαδώσουμε τις ιστορίες τους.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε σήμερα έκθεση για τον αριθμό των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη