Εκδήλωση για τον μεγάλο έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου στην αίθουσα “Ευάγγελος Φιλιππόπουλος” του πνευματικού κέντρου δήμου Σπάρτης, με συνδιοργάνωση από το 4ο γυμνάσιο “Γιάννης Ρίτσος” και το παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Αφορμή η μετονομασία του εργαστηρίου φυσικών επιστημών του σχολείου σε “αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ονομάτων Επίσκεψις” που υλοποιείται φέτος στο σχολείο (υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί κ.κ. Ι. Κονδυλόπουλος, Μ. Παπαποστόλου, Π. Παπασταθάκη).

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θανάσης Χρήστου, αν. καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος συνδυάζοντας επιστημοσύνη και γλαφυρότητα διέτρεξε την πορεία του βίου του Καραθεοδωρή, προσέγγισε πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του, ενώ τόνισε τη διεθνή και διαχρονική απήχησή του. Ο καθηγητής Χρήστου ανέδειξε την πολύτιμη συνεισφορά του Καραθεοδωρή στην εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης και στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, καθώς και την προσφορά του στην οργάνωση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το νόμο που εισηγήθηκε και καθόρισε τη λειτουργία της για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αυταπάρνηση που επέδειξε ο Καραθεοδωρή, προκειμένου να σώσει τα εργαστηριακά όργανα του Πανεπιστημίου της Ιωνίας, το οποίο είχε κληθεί να οργανώσει ο ίδιος, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ λόγω της μικρασιατικής καταστροφής.

Ολοκληρώνοντας τη συναρπαστική αφήγησή του ο κ. Χρήστου συνεχάρη το 4ο γυμνάσιο για την ιδέα της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, καθώς, όπως τόνισε, μορφές όπως ο Καραθεοδωρή μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές/-τριες και να λειτουργήσουν ως πρότυπα στη ζωή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του παραρτήματος Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εκτός από τον προσωπικό χαιρετισμό του, ανέγνωσε την εισήγηση του σχολικού συμβούλου μαθηματικών κ. Κωνσταντίνου Νάκου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί τελικά στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στην εισήγηση αυτή, εκτός από βιογραφικά στοιχεία, ο κ. Νάκος εστίασε στο μαθηματικό έργο του Καραθεοδωρή, στη συνεισφορά του για την επίλυση προβλημάτων της θερμοδυναμικής και στην αναγνώριση του έργου από διαπρεπείς επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μαξ Πλανκ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν μαθητές της ομάδας η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα “Ονομάτων Επίσκεψις” υπό την καθοδήγηση του κ. Κονδυλόπουλου, ενώ ολοκληρώθηκε με τη βράβευση από τα μέλη του ΔΣ του τοπικού παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας όλων των μαθητών της Λακωνίας που διακρίθηκαν στον ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό “Θαλής”. Ας σημειωθεί ότι ανάμεσά τους βραβεύτηκαν τέσσερις μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Εξάλλου, στον χώρο της Βιβλιοθήκης εκτέθηκαν έργα μαθητών και μαθητριών του 4ου γυμνασίου εμπνευσμένα από το έργο του Καραθεοδωρή. Τα έργα σχεδιάστηκαν με μολύβι σε χαρτί μιλιμετρέ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας εικαστικών του σχολείου κ. Αθηνάς Αγοριανίτη. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια της σχολικής μονάδας κ. Μ. Παπαποστόλου.