Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

via enantion gynaikon

via enantion gynaikon

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας από κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον. Στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις πέντε γυναίκες υφίσταται στη διάρκεια της ζωής της κάποια μορφή βίας.

ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ

Ενδοοικογενειακή: Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από τα μέλη της οικογένειάς του. Κύριες εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ των συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

Από τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) σύζυγό ή σύντροφο προς τη σύζυγο ή σύντροφο αντίστοιχα.

Βιασμός: Βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της (άρθ. 336, παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα).

Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.

Σεξουαλική παρενόχληση: H σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκάστοτε συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου ή άλλη έμφυλη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων.

Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί ένα κλίμα εργασίας εκφοβιστικό, εχθρικό ή ταπεινωτικό για το εν λόγω άτομο.

Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με ένα ανασφαλές, αβέβαιο και επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά εργασιακό περιβάλλον.

Trafficking: Μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Ο επίσημος ορισμός του αντλείται διεθνώς από το «Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή, καταστολή και την τιμωρία της παράνομης διακίνησης προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών» και αφορά τη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση ή παραλαβή προσώπων, μέσω απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού.

Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς ή τη λήψη σωματικών οργάνων. Ο ορισμός αυτός είναι γνωστός ως «Πρωτόκολλο του Palermo» (2000) ή «Πρωτόκολλο του Trafficking».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναφέρεται ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006, καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρέχει αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση και την ελευθερία. Εδώ και δυόμισι χρόνια, μάλιστα, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία έχει δεχθεί συνολικά 12.313 κλήσεις και 98 ηλεκτρονικά μηνύματα από γυναίκες που έχουν δεχθεί βία.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες, ωστόσο μόλις ένα 16% είναι αλλοδαπές. Οι 7 στις 10 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Όσο για το προφίλ των δραστών, περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόλις 1 στους 10 είναι άνεργοι.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τον Οκτώβριο του 2012, λειτουργεί στην Τρίπολη Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες, όπως:

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Νομική συμβουλευτική

Νομική βοήθεια

Παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Επίσης, συνεργάζεται με τους ξενώνες φιλοξενίας και τα συμβουλευτικά κέντρα των δήμων.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Για το νομό Λακωνίας, δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης θυμάτων βίας έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των νοσοκομείων, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, καθώς και το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (πληροφορίες στο τηλέφωνο 27313 63234).