Βάσιμη ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 100% στο ελληνικό ελαιόλαδο από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια επιβολής υψηλών δασμών σε πολλούς κωδικούς ευρωπαϊκών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές, που είναι η κορωνίδα της οικονομίας μας και ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών. “Το σενάριο αυτό, εάν δρομολογηθεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους ελαιοπαραγωγούς και τους εξαγωγείς ελαιολάδου και ελιών, αφετέρου για την οικονομία της χώρας και για πολλά νοικοκυριά, μιας και θα χαθούν θέσεις εργασίας, ειδικά για περιοχές όπως η Λακωνία που η οικονομία τους βασίζεται στο ελαιόλαδο” επισημαίνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σε επιστολή που του απευθύνει και κοινοποιείται ακόμη στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Βορίδη – Γεωργιάδη αντίστοιχα) αλλά και στους βουλευτές Λακωνίας, το Επιμελητήριο αναφέρει πως “το ζήτημα αυτό φαίνεται να προέκυψε στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά σε άλλες χώρες και άσχετους με την οικονομίας μας τομείς (αεροναυπηγική βιομηχανία), θα την επηρεάσει όμως, εάν εφαρμοστούν οι εν λόγω δασμοί, σε έναν πολύ νευραλγικό τομέα και μάλιστα σε μια εποχή που η οικονομία μας προσπαθεί να βρει την πορεία προς την ανάπτυξη και να βγει από το τούνελ της δεκαετούς κρίσης”.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος Γ. Παναρίτης σημειώνει πως, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, φαίνεται να έχουν δραστηριοποιηθεί για την αποφυγή του μέτρου αυτού οργανώσεις εξαγωγέων και τυποποίησης ελαιολάδου, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις προθέσεις και τη δράση του υπουργείου στο ζήτημα αυτό. Παρακαλεί λοιπόν τον κ. Δένδια να επιληφθεί του θέματος και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να ενεργήσει προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το τραγικό για την οικονομία μας σενάριο.