Βάτικα: Φόβοι Τριχείλη για ενδεχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα συγκρουσθέντα πλοία

Trixeilis Hraklis

Την άμεση απομάκρυνση δύο φορτηγών πλοίων που έχουν αγκυροβολήσει από τη Δευτέρα στον όρμο Βατίκων ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης. Τα πλοία είχαν συγκρουστεί μεταξύ τους το πρωί του Σαββάτου 13/3 -υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες- στη θαλάσσια περιοχή 10 μίλια βορειοδυτικά των Κυθήρων.

Ο κ. Τριχείλης εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων των Βοιών για τη ρυμούλκησή τους στον όρμο. Παρότι υπήρξε κατανόηση για το γεγονός και ικανοποίηση από την αίσια έκβαση της επιχείρησης, πλέον προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν και θα ακολουθήσουν μετά τη διαχείριση του ναυτικού ατυχήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρει προς τον υπουργό:

“1. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε ο όρμος Βατίκων για την μεταφορά και αγκυροβολία των πλοίων, αφού η συγκεκριμένη περιοχή γειτνιάζει με τη Νεάπολη και την Ελαφόνησο, καθώς και τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο «Βάτικα: Φόβοι Τριχείλη για ενδεχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα συγκρουσθέντα πλοία» και ευαίσθητες περιοχές NATURA.

2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί πιθανή βύθιση των πλοίων τώρα, αλλά και κατά τη διαδικασία επικείμενης αποκόλλησης τους.

3. Εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξασφαλίζουν την αποτροπή θαλάσσιας ρύπανσης.

Η κατάσταση που βρίσκονται τα πλοία, το φορτίο τους, καθώς και πιθανές ενέργειες για την αποκόλλησή τους εγκυμονούν περιβαλλοντικούς κινδύνους, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την περιοχή μας.

Η παραμονή των πλοίων στον όρμο Βατίκων, εκτός από τον κίνδυνο για μια οικολογική καταστροφή, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή Βατίκων και Ελαφονήσου”.

Με βάση τα παραπάνω ο δήμαρχος παρακαλεί να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για την απομάκρυνση των πλοίων από τον όρμο και τη μεταφορά τους σε ασφαλή λιμένα ή ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή.