Βία κατά των γυναικών: Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη

via enantion gynaikon

Ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας δήμου Τρίπολης με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενημερώνει για τα εξής:

“Με την πανδημία του covid-19 και τον εγκλεισμό στο σπίτι οξύνονται τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -και ειδικά των γυναικών- που αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοποίησης από τον σύζυγο ή σύντροφο τους, καθώς λόγω του περιορισμού μετακίνησης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, αναγκάζονται να υφίστανται διαρκώς βία και να ζουν σε καθεστώς μόνιμου άγχους, αγωνίας, φόβου για το τι μπορεί να συμβεί στη ζωή τους.

Θα θέλαμε αυτή η μέρα να γίνει ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, ώστε να μην νιώθουν μόνες. Είμαστε δίπλα τους και υπάρχουν φορείς και υπηρεσίες που μπορούν να τις στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η γραμμή SOS 15900 πανελλήνιας εμβέλειας που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο, δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών μέσω της διεύθυνσης email: sos15900@isotita.gr. Λειτουργούν 42 συμβουλευτικά κέντρα γυναικών σε όλη την επικράτεια, όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά. Παράλληλα λειτουργούν και 20 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας σε όλες της περιφέρειες της χώρας.

Ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας δήμου Τρίπολης λειτουργεί από το 2014. Αποτελεί κοινωνική δομή του δήμου υπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού και έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 70 άτομα. Η δομή στελεχώνεται με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (διοικητικό, κοινωνική λειτουργό, παιδαγωγό, βοηθητικό προσωπικό), λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 20 άτομα (γυναίκες και παιδιά). Παρέχεται δωρεάν ασφαλή διαμονή, διατροφή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαιδευτική και δημιουργική απασχόληση των παιδιών, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση -παραπομπή σε υπηρεσίες και φορείς. Το τηλέφωνο και η διεύθυνση του ξενώνα είναι απόρρητα για λόγους ασφάλειας των φιλοξενούμενων γυναικών.

Πιστεύουμε όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε αυτούς τους φορείς, ότι η κάθε μία γυναίκα αξίζει να ζει χωρίς φόβο, ντροπή , ενοχές και ότι φταίει η ίδια για αυτό που υφίσταται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλήσει για όλα αυτά που της συμβαίνουν και να ζητήσει βοήθεια. Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη. Έχεις τη δύναμη να πεις όχι. Αν γνωρίζετε κάποια γυναίκα που υποφέρει, μη μένεις αμέτοχος. Στάσου στο πλάι της και βοήθησε την να αναζητήσει υποστήριξη. Σπάμε όλοι μαζί το φράγμα της σιωπής που υπάρχει γύρω από το πρόβλημα της έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας”.