Βαλιώτης: “Απαράδεκτες οι ενέργειες Γαβρόγλου – Ζητούμε απόσυρση του νομοσχεδίου που αποψιλώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα”

Στις αντιδράσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έρχεται να προστεθεί και εκείνη του δημάρχου Σπάρτης, ο οποίος ζητά από τον υπουργό Παιδείας να μην κατατεθεί, στη μορφή που έχει διαρρεύσει, το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βαλιώτη:

Valiotis Vaggelis“Αυτό το σχέδιο νόμου έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που επανειλημμένα είχαμε εκφράσει από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της «επιτροπής Γαβρόγλου» για τη μεθοδευμένη «απογύμνωση» της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο αποσπασματικό, που αναδιαμορφώνει άναρχα το πανεπιστημιακό τοπίο, δεν συνιστά προϊόν διαβούλευσης ούτε λαμβάνει υπόψη του εκθέσεις αξιολόγησης και βιωσιμότητας.

Η μεταφορά του τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη και η κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, απόρροια της κατάργησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, συνιστούν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξαγγελίας, μιας προειλημμένης απόφασης.

Οι εύσχημες προφάσεις που προβάλλονται όλο αυτό το διάστημα περί ανεπάρκειας και έλλειψης υποδομών και η μετατόπιση του συνολικού βάρους ευθυνών προς τους θεσμικούς φορείς συνθέτουν το σκηνικό της επικείμενης αποψίλωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας Σπάρτης.

Περιμέναμε από τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, με την ολοκλήρωση του έργου της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί και πριν τη σύνταξη του σ/ν, να μας είχε ενημερώσει, όπως ανέφερε στην αρ. 150/08.01.2019 επιστολή του: «Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους πρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων ώστε να εκφράσετε τις απόψεις σας».

Παρόλα αυτά:

ΔΕΝ είχαμε καμιά ενημέρωση,

ΔΕΝ κατέστη εφικτό να κλείσουμε ραντεβού με τον κ. υπουργό, παρόλο που το έχουμε επιδιώξει αρκετές φορές,

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ μέσω διαρροών.

Εξαιτίας όλων των ανωτέρω:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη στάση αυτή του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τον καλούμε για μια ακόμα φορά να μας κλείσει το ραντεβού που από τις αρχές Δεκέμβρη 2018 έχει ζητηθεί από τους φορείς της Λακωνίας.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ τις ενέργειες αυτές επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ.

ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ στην ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει εκφραστεί στο από 19 Δεκεμβρίου 2018 ψήφισμά του”.