Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και θέλοντας να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε περιβαλλοντικά θέματα, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης έδωσε χθες συνέντευξη σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Για συμβολικούς λόγους η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον χώρο του ΧΑΔΑ Αφυσσού, ο οποίος όπως ανέφερε ο δήμαρχος, αν και λειτουργεί παράνομα, έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί.
Ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που υλοποιεί ο δήμος (διαλογή στην πηγή, αποκομιδή πόρτα – πόρτα), ενημερώνοντας πως γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους δημότες και αυτό αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα. Προς επίρρωση ανέφερε πως στο διάστημα των δέκα μηνών που λειτουργεί το πρόγραμμα, με την ευσθητοποίηση που δείχνουν οι πολίτες, κατάφεραν να μειώσουν το υπόλειμμα στο 31%, γεγονός που επιτρέπει να θεωρείται ρεαλιστικός ο στόχος για υπόλειμμα 15%.
Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κι ορισμένες αδυναμίες που έχουν επισημάνει οι κάτοικοι και έχουν να κάνουν κυρίως με το μέγεθος των κάδων. Ο κ. Βαλιώτης είπε πως θα εξεταστεί η χορήγηση μικρότερων κάδων, υποστηρίζοντας πως το τοπικό σχεδίο υλοποιείται κανονικά και άμεσα θα επεκταθεί στα χωριά του δήμου.
Το όφελος των δημοτών
Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως τα οφέλη από την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης για τους δημότες, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά, είναι και οικονομικά.
“Όλοι οι κάδοι έχουν νούμερα και ξέρουμε σε ποιον ανήκουν”, ανέφερε. “Οι πολίτες που συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης θα έχουν μειωμένα δημοτικά τέλη, σε αντίθεση με όσους δεν συμμετέχουν και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη”. Διευκρινίζοντας περαιτέρω τα περί δημοτικών τελών καθαριότητας τόνισε ότι ο δήμος μας διαθέτει από τα χαμηλότερα στην Περιφέρεια, αφού χρεώνει 1,20 (στα χωριά 0,90 και 0,75), όταν ο δήμος Αν. Μάνης χρεώνει 1,58, ο δήμος Μονεμβασίας 1,30, ο δήμος Ελαφονήσου 1,56, ο δήμος Καλαμάτας 1,59, ο δήμος Πάτρας 1,70 κτλ). Υποστήριξε δε, πως “αν επιθυμούμε να τα διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, είναι εφικτό μόνο μέσω αυτής της προσπάθειας (σ.σ. Πόρτα – Πόρτα)”.
Ο κ. Βαλιώτης συνυπολόγισε ένα ακόμη έσοδο του δήμου, της τάξης των 45.000 με 50.000 ευρώ το χρόνο, από τη διαδικασία αυτή, αφού όπως είπε μέσω των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εξασφαλιστεί 100 ευρώ ανά τόνο για πλαστικό, μέταλλο και γυαλί και 15 ευρώ για χαρτί.
Στα θετικά του προγράμματος άθροισε και την απομάκρυνση των κάδων από την πόλη, γεγονός που την καθιστά καθαρότερη, ενώ εξασφαλίστηκαν και θέσεις στάθμευσης.
Και γιατί όχι διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ;
Στο δίλημμα διαχείριση από το δήμο Σπάρτης ή με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα) μέσω της ΤΕΡΝΑ ο δήμαρχος απάντησε πως αν προκριθεί η λύση των ΣΔΙΤ θα πρέπει να μεταφέρονται συνολικά 8.700 τόνοι απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ. Δηλαδή η εταιρεία θα πρέπει να πληρώνεται με 1 εκατ. το χρόνο, καθώς χρεώνει των τόνο 120 ευρώ + ΦΠΑ, κόστος που θα κληθούν επιμεριστούν οι δημότες με αύξηση των τελών σε ποσοστό 100%.
Υπεραμυνόμενος του συστήματος που ήδη εφαρμόζεται, ο κ. Βαλιώτης ενημέρωσε πως “αυτό που συζητάμε να λύσουμε με την Περιφέρεια είναι πώς θα διαχειριστούμε το υπόλειμμα (της τάξης του 15%), και αυτό θα γίνει με διαδημοτική συνεργασία, για να μην εμπλακούμε με εργοστάσια που για εμάς είναι παρανοϊκά και ενισχύουν συγκεκριμένους επενδυτές”.
Δήλωσε ακόμη ότι εντός του Ιουνίου ο δήμος θα προχωρήσει σε αγορά έκτασης για τη δημιουργία ΚΔΑΥ ή και σταθμού μεταφόρτωσης σε μία από τις περιοχές Ξηροκάμπι, Ανώγεια – Τραπεζοντή, Άγιος Κωνσταντίνος – Αγόριανη, Καρυές και Καστόρι (στον παλιό σκουπιδότοπο), οι οποίες σύμφωνα με το δήμαρχο πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Αποκατάσταση της χωματερής
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού θα υλοποιηθεί από το Δήμο Σπάρτης ή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο δήμαρχος υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει από τον δήμο, γιατί έτσι θα υπάρξει καλύτερη επίβλεψη και οικονομικό όφελος. Αποκάλυψε ακόμη το στόχο ο χώρος έκτασης 200 στρεμμάτων να λειτουργήσει μετά την πλήρη αποκατάστασή του ως πάρκο.