Βαλιώτης για διαχείριση αποβλήτων: “Σε τριάντα χρόνια θα δώσουμε τόσα όσα κοστίζει το μουσείο που δεν έχουμε”

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης συνέντευξη τύπου με θέμα “Η τοπική αποκεντρωμένη διαδημοτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Οι υπάρχουσες και εφικτές υποδομές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων”. Παρευρέθησαν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, συλλογικότητες και μεμονωμένοι πολίτες.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης ανέφερε πως “ως δήμος αποφασίσαμε ομόφωνα, στο δημοτικό συμβούλιο, όχι στη σύμβαση ΣΔΙΤ – ΤΕΡΝΑ, καθώς θεωρείται ζημιογόνα οικονομικά για την περιοχή μας, και κατά πλειοψηφία αποφασίσαμε να χρηματοδοτηθεί ο δήμος για τη δική του τοπική διαχείριση (σ.σ. των απορριμάτων). (…) Το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Η διαχείριση θα μας στοιχίσει με βάση τις εγγυημένες ποσότητες που πρέπει να πληρώσουμε 1 εκατ. περίπου το χρόνο, ενώ η διαχείριση η δική μας θα στοιχίσει 250.000. Κατά συνέπεια θα πρέπει να δίνουμε 750.000 το χρόνο στη σύμβαση για την ΤΕΡΝΑ. Υπολογίστε πόσα εκατ. ευρώ είναι για 30 χρόνια. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε πόσο οικονομικά εις βάρος των πολιτών είναι η συγκεκριμένη διαχείριση, ένας δημοτικός μας σύμβουλος κάνοντας αυτή την πράξη είπε πως είναι 30 εκατ. ευρώ, όσο στοιχίζει το μουσείο που δεν έχουμε στην πόλη της Σπάρτης”.

Κάλεσε εν συνεχεία την κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση, αλλά να ενισχύσει τις αποκεντρωμένες διαχειρίσεις και να πιστέψει στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, γιατί όπως είπε “οι τρεις ομόφωνες αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ στέλνουν μήνυμα ότι ο α’ βαθμός της αυτοδιοίκησης μπορεί να λύσει το πρόβλημα”.

Ο κ. Βαλιώτης στην παρέμβασή του διαβεβαίωσε ακόμη πως “εμείς θα προχωρήσουμε στη δική μας υλοποίηση του προγράμματος, όπως έχουμε αποφασίσει από το 2014, όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, όπως και να ‘ναι, ό,τι και να πει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων”.