Βαλιώτης για πρόβλημα νερού στον Κεφαλά: “Δεν αδιαφορήσαμε – Οι κάτοικοι να είναι πιο φειδωλοί στην κατανάλωση”

Ανακοίνωση του δημάρχου Σπάρτης και προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Βαγγέλη Βαλιώτη σχετικά με το πρόβλημα που ανέκυψε προ ημερών στον Κεφαλά:

vrysi nerou“Την Παρασκευή 17/6 το υποβρύχιο αντλητικό συγκρότημα της γεώτρησης της ΤΚ Κεφαλά, που τροφοδοτεί με νερό τις ΤΚ Κεφαλά, Χρύσαφα και Καλλονή, τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρξει έλλειψη ομαλής υδροδότησης στις ως άνω τοπικές κοινότητες.

Η ΔΕΥΑΣ κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΤΚ Κεφαλά προκειμένου να υπάρχει υδροδότηση εκ περιτροπής. Τέθηκε σε λειτουργία μια εφεδρική πηγή νερού, όμως η ποσότητα της παροχής δεν είναι επαρκής και γι’ αυτό όλο το 24ωρο (Σάββατο 18/6 και Κυριακή 19/6) προσωπικό της ΔΕΥΑΣ και του δήμου τροφοδοτούσε με βυτία τη δεξαμενή του Κεφαλά, έχοντας και την αρωγή της πυροσβεστικής, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του αντλητικού συγκροτήματος στον Κεφαλά, πράγμα όχι εύκολο, αφού το βάθος της γεώτρησης ανέρχεται στα 430μ περίπου. Η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες για κατασκευή αγωγού και προμήθειας υποβρυχίου μοτέρ, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικά να τροφοδοτείται η δεξαμενή του Κεφαλά από το νέο δίκτυο Σπάρτης – Σκούρας. Το κόστος όλων αυτών των ενεργειών θα ξεπεράσει το ποσό των 40.000 ευρώ. Όμως σε καμία περίπτωση ο δήμος και η ΔΕΥΑΣ δεν αδιαφόρησαν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από αστάθμητους παράγοντες.

Εδώ θα πρέπει να κατανοήσουν και οι κάτοικοι των εν λόγω τοπικών κοινοτήτων το πρόβλημα και να χρησιμοποιούν το νερό μέχρι αποκατάστασης της βλάβης (και όχι μόνο) λελογισμένα και όχι σπάταλα, αφού και τις ημέρες αυτές παρά τις επισημάνσεις της ΔΕΥΑΣ όταν διοχετευόταν παροχή νερού πολλοί κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα για πότισμα κήπων και δέντρων”.