Βαλιώτης για τα σκουπίδια: “Προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να τις επιρρίψουν στην προηγούμενη διοίκηση”

Σε απάντηση στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει ο δήμος Σπάρτης την προηγούμενη εβδομάδα κι αφορούσε στο ζήτημα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών και τα συσσωρευμένα απορρίμματα στους δρόμους της Σπάρτης, προχώρησε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 21 Ιανουαρίου από το δήμο, υπεύθυνη για την έλλειψη καυσίμων -που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποκομιδής των σκουπιδιών στην πόλη-, ήταν η προηγούμενη διοίκηση του κ. Βαλιώτη. Όπως αναφερόταν σε αυτή “Οι διαδικασίες για την αγορά επαρκής ποσότητας καυσίμων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του δήμου έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2019, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει. Η νέα δημοτική αρχή ενημερώθηκε για την εκκρεμότητα αυτή στο τέλος του Σεπτεμβρίου! Οι απαιτούμενες διαδικασίες όμως ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος”.

Έξι ημέρες αργότερα ο κ. Βαγγέλης δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία απαντά τα εξής: “Με έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του δήμου Σπάρτης, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του και δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ από το οποίο προκύπτουν ευθύνες, για την έλλειψη καυσίμων, στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Χαρακτηριστικά αναφέρει «Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες για την αγορά επαρκούς ποσότητας καυσίμων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του δήμου, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του δήμου τον Απρίλιο του 2019, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει. Η νέα δημοτική αρχή ενημερώθηκε για την εκκρεμότητα αυτή στο τέλος του Σεπτεμβρίου!» .

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου του δήμου Σπάρτης εκτός από «άστοχο» και «ανακριβές» ήταν και «σκόπιμο» προκειμένου να αποποιηθούν κάποιοι τις ευθύνες τους και να επιρρίψουν ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση.

Οφείλουμε σαν παράταξη να απαντήσουμε σ΄όλα αυτά με στοιχεία, γνωρίζοντας στους συντάκτες ότι η παράταξή μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Έχουν αποδείξει τα στελέχη της, στην μακρόχρονη πορεία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνουν ευθύνες και να προσπαθούν συμβάλλοντας, με τη στάση τους, στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ο δήμος για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά όλο αυτό το διάστημα που οι συμπολίτες μας, μας κατάταξαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα πορευτούμε αταλάντευτα στο δρόμο του διαλόγου.

Στο δρόμο της υπεράσπισης της πολιτικής μας και της στήριξης των προβλημάτων των δημοτών.

Αυτό μάλιστα δηλώσαμε και μετά τις εκλογές.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών, αδιάψευστα στοιχεία είναι τα παρακάτω:

1) Αμέσως μετά τις εκλογές είχε ενημερωθεί η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, ότι υπήρχε στη διάθεσή της γραφείο στο δήμο, που θα μπορούσε οποιοδήποτε μέλος της, να εγκατασταθεί και να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα του δήμου.

2) Από το με ημερομηνία 31-8-2019 πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής καυσίμων, που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες βεβαιώνεται ότι παραμένει αδιάθετο ποσό 112.668,39 ευρώ και καλούσε την οικονομική επιτροπή να προχωρήσει σε χρονική παράταση της υπάρχουσας σύμβασης, πράγμα που η οικονομική επιτροπή το έπραξε με την 179/25.9.2019 απόφασή της.

3) Η κατανάλωση καυσίμων από 1-9 έως 31-12-2019 ήταν 62.233 ευρώ, ενώ η κατανάλωση την αντίστοιχη περίοδο του 2018 ήταν 80.702 ευρώ.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής καυσίμων έμεινε και αδιάθετο ποσό περίπου 50.000 ευρώ.

4) Στις 31-8-2019 υπήρχε τεχνική μελέτη για προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών, προϋπολογισμού 1.180.705,60 ευρώ και θα μπορούσε η δημοτική αρχή άμεσα να προχωρήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης.

Για την διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, δεν απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Απόδειξη ο προηγούμενος διεθνής διαγωνισμός που εμείς διενεργήσαμε ξεκίνησε 2-5-2017 και ολοκληρώθηκε στις 25-7-2017 με απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Διήρκεσαν δηλαδή όλες οι διαδικασίες δύο μήνες και είκοσι πέντε ημέρες.

Η νέα δημοτική αρχή ανάλαβε 1 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, πέντε μήνες μετά δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η νέα δημοτική αρχή έγκαιρα ενημερώθηκε.

Εμείς ως παράταξη, στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων συμβάλλαμε στο να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες προμήθειας καυσίμων ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου.

Συνιστούμε στους συντάκτες του δελτίου τύπου να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το δήμο, και να μην ψάχνουν να βρουν ενόχους εκεί που δεν υπάρχουν.

Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να υπηρετούμε το συμφέρον του δήμου και να στηρίζουμε το παραγωγικό έργο που επιτελέσαμε στα χρόνια της διοίκησής μας. Έργο που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται.

Τελειώνοντας ενημερώνουμε ότι σαν δημοτική παράταξη θα κάνουμε κριτική και θα είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε αντίκειται στο συμφέρον του δήμου και των δημοτών”.