Βαλιώτης: “Ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό Γαβρόγλου για το θέμα των σχολών”

Valiotis Vaggelis

του δημάρχου Σπάρτης Ευάγγελου Βαλιώτη


Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τι εμπόδισε την έκδοση ψηφίσματος στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου για την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΤΕΙ στη Σπάρτη. Ψηφίσματος που κατατέθηκε από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα και είχε τη στήριξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και όλων των περιφερειακών συμβούλων της Λακωνίας.

Το κατατιθέμενο ψήφισμα εξέφραζε την ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στο διοικητήριο Λακωνίας, με θέμα το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης μας.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη υπήρχε τοποθέτηση του δημάρχου Σπάρτης, που δεν διαφέρει από το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί για το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη μας, θεωρώντας ότι αποτελούν όχι μόνο «φάρους» γνώσης και βελτίωσης του κοινωνικού επιπέδου της επαρχιακής μας πόλης, αλλά την «καρδιά» και τον «αιμοδότη» της τοπικής μας κοινωνίας και δεν διαπραγματεύεται τη μεταφορά τους σ’ άλλη πόλη, όπως προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης-αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι πανεπιστημιακές σχολές που λειτουργούν στην πόλη της Σπάρτης έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας και έχουν άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία.

Το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τα γεγονότα που διαδραματίζονται και:

• Στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο,

• Εκφράζει την αγωνία και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό,

• Θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ακόμα το ραντεβού που ζητήθηκε από την κ. αντιπεριφερειάρχη με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γαβρόγλου,

• Καλεί τον υπουργό να ορίσει την ημερομηνία συνάντησης με την κ. αντιπεριφερειάρχη και επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, προκειμένου να εξηγήσουν τεκμηριωμένα τους λόγους της επιχειρούμενης άδικης αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, όπως παρουσιάζεται από την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου,

• Ελπίζει οι τελικές προτάσεις που θα διαμορφωθούν να είναι το αποτέλεσμα δημοκρατικού διαλόγου και ευρείας συναίνεσης, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση της όλης προσπάθειας και η τελική απόφαση να διαμορφωθεί μέσω ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων και να είναι απαλλαγμένη από σκοπιμότητες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές του και θα καθορίσει τους τρόπους διεκδίκησης ώστε η Νοσηλευτική και το ΤΕΙ να παραμείνουν στη Σπάρτη, αλλά ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και άλλες σχολές στην πόλη μας.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι η κοινωνία της Σπάρτης και ολόκληρου του νομού έχει αποδείξει ότι στηρίζει αυτές τις σχολές.

Μπορεί να στηρίξει και νέες.

Εάν ο σχεδιασμός για το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου περιλαμβάνει απομάκρυνση της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ από τη Σπάρτη, δεν θα το επιτρέψουμε εφόσον πληρούμε όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι σπαρτιάτες ξέρουν να διεκδικούν, να αγωνίζονται και να δικαιώνονται για αιτήματα που αφορούν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου τους.