Βαλιώτης προς ΕΛΓΑ: “Επισπεύστε τις αποζημιώσεις”

Valiotis Vaggelis

Valiotis Vaggelis

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή του δήμου Σπάρτης (ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρή χιονόπτωση και παγετός κατά τόπους έντονος) κατά το διάστημα 29 Δεκεμβρίου 2014 έως 1 Ιανουαρίου 2015 και διαδοχικά κατά το διάστημα 5 έως 10 Ιανουαρίου 2015, σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην τρέχουσα αγροτική παραγωγή.

Σε συνέχεια των διαδοχικών αναγγελιών ζημιάς, όπως διαπιστώνεται από τα τηρούμενα στοιχεία των ανταποκριτών ΕΛΓΑ του δήμου Σπάρτης και όπως δείχνει ο κατωτέρω πίνακας, έχει υποβληθεί από τους παραγωγούς μεγάλος αριθμός δηλώσεων ζημιάς. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς και πορτοκαλιάς. pinakasΤα παραπάνω επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, με νέα, σημερινή (5/2) επιστολή του προς τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας εκτιμήσεων και καταβολής αποζημιώσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με την αποστολή εκ μέρους του Οργανισμού ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών για τη διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων, είτε με την εφαρμογή του άρθρου 18 του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής -με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ- και τη διενέργεια συνολικής εκτίμησης της ζημιάς κατά είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που επλήγη.

Για την εκπλήρωση του αιτήματος ο κ. Βαλιώτης ζητά από τον Οργανισμό να λάβει υπόψη:

– Τις εξαιρετικά μεγάλες και εκτεταμένες γεωγραφικά ζημιές που έπληξαν την περιοχή του δήμου Σπάρτης (όπως εύκολα διαπιστώνεται από τον πίνακα), από ομοειδή ζημιογόνα αίτια, καθώς και το είδος των ζημιωμένων καλλιεργειών,

– Τη σοβαρή επίδραση των ζημιών αυτών στο εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη τοπική οικονομία,

– Την προχωρημένη καλλιεργητική εποχή για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες (ήδη πλησιάζουμε στη λήξη της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής). Επομένως η ανάγκη διατήρησης ασυγκόμιστων φυτών «μαρτύρων» ανά αγρόκτημα στην αναλογία ένα προς είκοσι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια και της απομένουσας παραγωγής των δέντρων αυτών (αυτής που δεν είχε τυχόν ζημιωθεί και παρέμεινε στα δέντρα) και σε περαιτέρω σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και αύξηση της οικονομικής απώλειας από τα ζημιογόνα αίτια,

– Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών, σε αντιδιαστολή με τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερείς τεχνικά και χρονοβόρες τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις.