Βαλιώτης: Σε συνέδριο των Βρυξελλών για τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί, προσκεκλημένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου με θέμα “Η χωριστή συλλογή απορριμμάτων στο γενικό πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη”.

Στο συνέδριο ιδιαίτερο χαιρετισμό αλλά και μήνυμα απηύθυνε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσών και Αλιείας Karmenu Vella, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι “…είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι εγγόνια και νέοι πλέον άνθρωποι διορθώνουν τους γονείς τους για τη λανθασμένη τοποθέτηση υλικών σε λάθος κάδο…” και ότι “…είναι υποχρέωση όλων των κρατών-μελών ήδη από το 2015 η χωριστή συλλογή των απορριμμάτων”.

Παρών επίσης ήταν ο Kestutis Sadauskas, διευθυντής της Διεύθυνσης Πράσινης Οικονομίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Weine Wiqvist, πρόεδρος της οργάνωσης MWE (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ), και η γενική γραμματέας Anna Lisa Boni από την οργάνωση Eurocities.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν παραδείγματα χωριστής συλλογής αστικών απορριμμάτων από διάφορες μεσαίου μεγέθους σε πληθυσμό ευρωπαϊκές πόλεις, όπως αυτή του Munster στη Γερμανία, του Zwolle στην Ολλανδία, του Rimini στην Ιταλία, αλλά και αρκετά μεγαλύτερες, όπως του Milano στην Ιταλία, Manchester στην Αγγλία και Gothenburg στη Σουηδία.

Vryxelles (2)

Το παράδειγμα όμως που ξεχώρισε και συζητήθηκε περισσότερο, εκτός από το Tallinn της Εσθονίας και του Helsinki της Φινλανδίας, ήταν εκείνο της πόλης Ljubljana (Λουμπλιάνα) στη Σλοβενία, μιας πόλης 400.000 πολιτών, η οποία ανακηρύχθηκε η πιο “πράσινη” πρωτεύουσα της Ευρώπης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα χωριστής συλλογής και επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων που έγιναν πραγματικότητα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Το χαρακτηριστικό της προσπάθειας και το μήνυμα προς όλους ήταν ότι “είναι εύκολο και όλοι μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί απλά όλοι είμαστε αρκετά έξυπνοι!”.

Σύμφωνα με το δήμο Σπάρτης, από το ευρωπαϊκό συνέδριο θα αξιοποιηθούν τα χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και οι ευρωπαϊκές επαφές, στο ευρύτερο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ξεχωριστής συλλογής των απορριμμάτων σε έξι κατηγορίες, ένα πρόγραμμα που ήδη άρχισε να εφαρμόζει ο δήμος μας.

Ο δήμαρχος συνοδευόταν από τον υπεύθυνο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Αργυρόπουλο.