Βανδάλισαν και έκλεψαν εξοπλισμό παρακολούθησης των υδάτων του Ευρώτα

Στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος GlobAqua “Διαχείριση των επιπτώσεων πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στα υδατικά οικοσυστήματα σε συνθήκες χαμηλής διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων” (2014- 2019), το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία «Γέφυρα Σεντενίκου» του ποταμού Ευρώτα, ένας αυτόματος σταθμός παρακολούθησης των υδάτων του ποταμού και μία βιντεοκάμερα, η οποία παρείχε καθημερινά εικόνες του ποταμού σε ένα τμήμα που τα τελευταία χρόνια ξεραίνεται πλήρως.

Δυστυχώς η κάμερα, αφού υπέστη σοβαρές ζημιές, στη συνέχεια κλάπηκε. Ως αποτέλεσμα, δεν παρέχονται πλέον οι καθημερινές και απαραίτητες, ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, εικόνες και πληροφορίες για τη διαδικασία αποξήρανσης του ποταμού.

Οι υπεύθυνοι και συμμετέχοντες στο έργο GlobAqua εκφράζουν τη λύπη και την έντονη αποδοκιμασία τους για τις παραπάνω πράξεις βανδαλισμού και κλοπής του επιστημονικού τους εξοπλισμού.